eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 12. vasárnap Pongrác

Nincs perújrafelvétel Wass Albert ügyében

Elutasította a Kolozs megyei törvényszék a háborús bűnösként halálra ítélt Wass Albert író ügyében benyújtott perújrafelvételi kérelem befogadását - közölte csütörtökön Petre Urs, a bíróság szóvivője. A kérelmet Kincses Előd ügyvéd révén Wass András, az 1946-ban a kolozsvári népbíróság által háborús bűnösként elítélt író fia nyújtotta be. Kincses közölte: fellebbeznek majd a Kolozs megyei táblabíróságnál.

Az ügyvéd sajnálja, hogy az igazság kiderítését egyelőre nem teszi lehetővé a román igazságszolgáltatás, hiszen kérelmüket három olyan, levéltárakban őrzött titkosszolgálati jelentésekkel támasztották alá, amelyek nem álltak rendelkezésére az író fölött 1946-ban gyilkosságra való felbujtás vádja miatt ítélkező kolozsvári népbíróságnak.

Kincses emlékeztetett, hogy 1946. február 25-én nyújtották be a vádiratot, és március 13-án már megszületett az ítélet a magyar hadsereg által elkövetett atrocitások tizenhat helyszínéről bíróság elé vitt 64 vádlott ellen. (Wass Albert elmenekült, a bíróság távollétében ítélkezett fölötte.)

"Emberileg lehetetlen, hogy ilyen rövid idő alatt kideríthették volna, pontosan mi történt" - mondta Kincses.

Az ügyvéd szerint a megjelent vádlottak közül a bírók senkit nem ítéltek halálra, ugyanis ennek felelősségét a túlságosan sommás eljárás miatt nem merték magukra vállalni.

Nem először kérelmezik Wass Albert jogi rehabilitációját Romániában. Korábban Frunda György jogász, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora és Vekov Károly történész, az RMDSZ volt képviselője tett erre kísérletet, de kezdeményezésük meghiúsult, miután a román főügyészség elutasította kérelmüket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Zajlik a Harkiv elleni orosz offenzíva, Belgorodot támadják az ukránok – Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Pénteken indított támadást Oroszország az északkelet-ukrajnai Harkiv megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében hét határ menti települést nevezett meg, ahol harcok zajlanak. Ukrajna az utóbbi időben szinte minden éjjel dróntámadást indít egy-egy orosz olajfinomító ellen: legutóbb a Lukoil egyik finomítójában csapott fel a tűz a Volgográdi területen. Ukrajna intenzíven támadta a határhoz közeli Belgorod városát, ahol egy tízszintes lakóház egy komplett lépcsőháza összeomlott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×