eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Embert rabolt, hogy bebizonyítsa: életben van

Emberrablásra is vetemedett egy indiai férfi, hogy bebizonyítsa: életben van, holott holttá nyilvánították. Az országban több ezer "élő halott" harcol a jogaiért, sokan közülük évtizedekig.

Lal Biharit 1976-ban nyilváníttatta halottá kapzsi nagybátyja. Nem kellett hozzá más, mint egy kis pénz, és egy korrupt hivatalnok - utóbbiból pedig bőven akad Indiában. A nagybácsi így rátehette a kezét Bihari apjának kis vagyonkájára.

A férfi majdnem két évtizeden keresztül harcolt azért, hogy ismét "élővé" nyilvánítsák. Még bűncselekményre is vetemedett; elrabolta az egyik unokatestvérét, mert arra számított, hogy ha a rendőrség letartóztatja, már nem állíthatják róla, hogy halott.

Fel sem jelentették

"Még ez sem sikerült. Amikor a rokonaim rájöttek, mi van a dolog mögött, azonnal tudták, hogy az unokatestvérem nincs veszélyben, és nem jelentették az esetet" - kesergett Bihari.

Hiába indult több választáson, és vett részt személyesen a kampányban, ez nem volt elég bizonyíték a hatóságoknak arra, hogy életben van. Végül 1994-ben sikerült "visszatérnie az életbe", amikor egy adóhivatalnok élő személyként bejegyezte ugyanarra a tulajdoni lapra, amelyen korábban halottként szerepelt.

Biharinak, aki közben felvette a Mritak ("halott") nevet is, sok sorstársa van. Úgy tudja, csak Uttar Prades államban háromezer halott "él". Értük is alapította meg 1980-ban a "Halottak Szövetsége" nevű szervezetet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×