eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

A virginai mészáros: "Úgy halok meg, mint Jézus Krisztus" - képek, videó

Videó üzenetet küldött a tévécsatornáknak első két áldozatának lelövése után a virginiai tömeggyilkos. "Eljött az idő, megtettem, amit kellett" - közölte a felvételen Cso Szung Huj, aki a videó mellett több szöveges üzenetet is postázott másik harminc diáktársának lemészárlása előtt.

Cso az üzenetben közölte, hogy gyűlöli a gazdagokat, a későbbi mészárlásnak azonban szerinte nem kellett volna megtörténnie. "Millió lehetőségetek lett volna, hogy elkerüljétek, de úgy döntöttetek, hogy a véremet ontjátok. Nem hagytatok számomra kiutat. Kezetekhez vér tapad, amit soha nem moshattok le."

A tévécsatornák "nyugtalanítónak" nevezték az anyagot, amelyet átadtak az FBI-nak. "Nehéz kibogozni, mit is akart valójában mondani. Süt belőle a gyűlölet" - fogalmazott Steve Capus, az NBS híradójának vezetője.

Az üggyel megbízott nyomozók kulcsfontosságúnak nevezték a felvételt, amelyen látható, amint Cso kést szorít a saját torkának, majd fegyvert fog a kamerára.

"Kéjesen feláldoztatok, rákkal fertőztétek meg az agyamat, és folyamatosan megerőszakoltátok a lelkemet " - hangzik el a felvételen, amelyet a feltételezések szerint Cso már hat nappal a tömeggyilkosság előtt elkezdett felvenni.

"Úgy halok meg, mint Jézus Krisztus"

"Szadista sznobok vagytok... Azt hittétek, egy szánalmas kis fickót töröltök el a föld színéről, de hála nektek, úgy halok meg, mint Jézus Krisztus, gyenge és védtelen generációk sorát lelkesítve."

Szakértők Csót Eric Harrishez és Dyaln Kleboldhoz hasonlítják - a két diák 1999-ben 12 diákot és tanárt lőtt agyon a coloradói Columbine középiskolájában. Õk is, akárcsak Cso, azt hitték, hogy az egész világ az ellenségük. Cso maga is megemlékezett az üzenetben a két fiúról, "mártírnak" nevezve őket.

Nézze meg a BBC összefoglalóját!"Tudjátok, milyen érzés, mikor az ember arcába köpnek vagy szemetet nyomnak le a torkán? Amikor megásatják vele a saját sírját? Amikor fültől fülig átvágják a torkát?

Tudjátok, milyen érzés, amikor az embert hazugságra kényszerítik? Amikor karóba húzzák, és hagyják, hogy elvérezzen a Ti szórakoztatásokra? Ti soha nem éreztetek fájdalmat."

Síron túli üzenet

Az anyag 27 QuickTime videót és 43 fényképet tartalmaz. Cso normális, mosolygós fiatalnak csak az első kettőn látszik. A felvételek minősége változó, a fiatalember néha nyugodtan és csöndesen beszél, szemlátomást egy előre megírt szöveget olvas fel.

Majd hirtelen elkezdi vicsorgatni a fogát és fenyegetőzni. Ilyenkor múlt időben beszél magáról, mintha a síron túlról szólna a nézőihez. Amikor fenyegetőzik, az arca eltorzul.

Ha szeretne képeket látni a videókból, kattintson ide!

A felvételt Cso címéről küldték, de aláírásként "Ishmail" szerepel. A jelentések szerint a gyilkosság után Cso karján az "Ismael Ax" feliratot találták.

A felvételen valószínűleg azok a fegyverek szerepelnek, amelyekkel később a gyilkosságokat elkövette. Látszanak a golyók is, amelyeket akkurátusan sorba rakott az asztalon.

"Olyan volt, mint máskor"

A csomagra egy postai alkalmazott hívta fel az NBC figyelmét; a blacksburgi cím és az Ismael Axhoz hasonló név keltette fel a figyelmét. A csomagot reggel 9 óra 1 perckor adták fel - negyedórával később kezdődött a mészárlás az egyetemen.

Diáktársai szerint Cho a gyilkosság előtt katonásan rövidre vágatta a haját. Egyik osztálytársa, Karan Grewal hétfőn reggel öt felé találkozott vele a folyosón. "Nem nézett a szemembe, nem is szóltunk egymáshoz. Olyan volt, mint máskor."

Kiderült az is, hogy Cso nővére az amerikai külügyminisztériumnak azon az osztályán dolgozik szerződéses alkalmazottként, amelyik az Iraknak nyújtott több milliárd dollárnyi segélyt ellenőrzi.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×