eur:
396.76
usd:
359.46
bux:
72075.48
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Zéró toleranciát hirdetnének az ittas vezetők ellen

Mindössze kilenc európai uniós tagállamban sikerült csökkenteni az ittas sofőrök által okozott halálesetek számát. Csak a gyorshajtás és a biztonsági öv mellőzése követel több halálos áldozatot az utakon.

Az Európai Unióban évente mintegy 41 ezren halnak meg az utakon. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egyik képviselője, Franziska Achterberg által ismertetett felmérés szerint az ittas vezetés a halálos kimenetelű balesetek csaknem 30-40 százalékával kapcsolatba hozható.

Néhány európai ország azonban ennek ellenére túl lazán kezeli a problémát.

A jelentés szerint Magyarországon, Litvániában, Finnországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban emelkedett az ittas vezetők által okozott halálos közúti balesetek száma.

Csökkenést tapasztaltak viszont Csehországban, ahol a hatóságok egy hosszan tartó kampány keretében próbálták felhívni a figyelmet az ittas vezetés veszélyeire.

Jelentős eredményeket sikerült elérni Németországban, Lengyelországban, Szlovákiában és Hollandiában, valamint Lettországban, Franciaországban, Ausztriában és Görögországban is.

Az Európai Unióban már többen szorgalmazták a zéró tolerancia elvének érvényesítését az ittas vezetőkkel szemben, valamint azt, hogy gyakoribbá kellene tenni a vközúti ellenőrzéseket.

Az elképzelést az emberek is támogatnák. Egy uniós felmérés szerint a tagállamok polgárainak többséges szerint is növelni kellene az ellenőrzések számát, a fiatalabb vezetők számára pedig alacsonyabb véralkoholszintet kellene elfogadhatónak minősíteni. A kutatás ugyanakkor azt is kiderítette, hogy a legtöbb ember nem tudja, saját hazájában mennyi az elfogadható véralkoholszint.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×