eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Kórházbezárások Szlovákiában is

Szlovákia is hasonló viták kezdődtek az egészségügy átalakítása kapcsán, mint Magyarországon. A kormány kórházbezárásokat szorgalmaz, amellyel az ellenzék természetesen nem ért egyet. A problémát még a versengő biztosítók sem képesek megoldani.

Ivan Valentovics egészségügyi miniszter egy korábbi felmérésre hivatkozva több mint hatezer kórházi ágyat szeretne megszűntetni. A Magyarországhoz képest fele akkora területű, és alig több mint feleannyi lakosú Szlovákiában a szaktárca vezetője harminchat kórház bezárását, illetve átminősítését javasolja. A végrehajtást azonban nem vállalná, ezt a feladatot inkább átruházná az egészségügyi biztosítókra.

Az elképzelések szerint az első kilenc kórházat júniustól, a többit a jövő év elejétől szüntetnék meg. Közben 750 orvos és 2300 ápoló veszítené el az állását. Az intézkedések elsősorban a kisebb vidéki kórházakat érintenék, melyek a felmérések szerint nagy vesztességgel működnek.

Az ellenzéki pártok szerint azonban nem a kis intézmények működnek vesztességgel, hanem a minisztérium hatáskörében lévő egyetemi kórházak. A miniszternek pedig szerintük elsősorban saját háza táján kellene rendet tennie - hangsúlyozzák az ellenzéki pártok.

Az is komoly vitát váltott ki, hogy a fölöslegesnek tartott kórházak bezárása nem rendelettel történne, mivel erre nincs is lehetősége a tárcának. Az egészségügyi minisztérium azt javasolja az egészségbiztosítóknak, hogy a listán szereplő 36 intézménnyel ne kössenek szerződést, mert - mint mondta a miniszter - csak az egészségbiztosítók szüntethetnek meg kórházakat Szlovákiában.

A biztosítók szerint ez nem igaz, már csak azért sem, mert ha összefognának, megsértenék a jelenlegi jogszabályokat. Az elképzelések szerint a közép- és kelet-szlovákiai régióban zárnák be a legtöbb intézményt, a betegeknek 70-80 kilométerre lenne a legközelebbi kórház.

Országszerte aláírásgyűjtés indult a veszélyeztetett korházak megmentése érdekében. Az egészségügyi minisztert szorítja az idő, a hónap végéig kapott haladékot arra, hogy megoldást kínáljon az egészségügy eladósodottságának rendezésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×