eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ázsiai diák lövöldözött a virginiai egyetemen

Egy dél-koreai nemzetiségű diák, a 23 éves Cso Szung-Huj lövöldözött hétfőn a virginiai műszaki egyetem területén. A rendőrség még vizsgálja, volt-e a férfinak segítője, de valószínűsítik, hogy egyedül követte el a merényleteket. A környékbeli kórházakban még tizenkét sérültet ápolnak.

Egy 23 éves dél-koreai diákot azonosított a rendőrség a virginiai mészárlás elkövetőjeként. Cso Szung-Huj az egyetem hallgatója volt, a campus egyik kollégiumában, a Harper Hallban lakott - derült ki a hétfői tragédia kapcsán tartott sajtótájékoztatón.

Itt Charles Steger, a Virginiai Műszaki Egyetem rektora elmondta: az egyetemen ezen a héten már nem tartanak órákat, időt adnak a hallgatóknak és az ott dolgozóknak a történtek feldolgozására.

A rektor hozzátette: a Norris Hall a szemeszter végéig lezárják, az oda tervezett órákat más épületekben tartják meg.

Két fegyver

A sajtótájékoztatón az egyetem biztonsági szolgálatának vezetője elmondta: a második lövöldözés helyszínén, a Norris Hall területén két fegyvert találtak, ezek közül az egyiket mindkét lövöldözésben használták.

Virginia állam rendőrségének képviselője az eseményen beszámolt arról, hogy a vérengzés áldozatait a Norris Hall négy különböző tantermében találták meg, az egyikben az áldozatok között ott volt Cso Szung-Huj is, aki önkezével vetett véget életének.

A rendőr hozzátette: a megtalált fegyvereket még vizsgálják, ezért nem tudják bizonyosan, hogy mindkét alkalommal ugyanaz a férfi lövöldözött, ez azonban nagyon valószínű, ahogyan az is, hogy Cso Szung-Hujnak nem volt segítője, közvetlen bizonyítékot azonban még erre sem találtak.

Az áldozatok azonosítása még folyik, az illetékes szerint egy hétig is eltarthat, mire az összes halott személyazonosságát sikerül kideríteni.
Kétségbeesett családtagok

A rektor bejelentette: most tartanak ott, hogy azonosíthassák a halottakat, de csak akkor értesítik a hozzátartozókat, ha egy-egy áldozat kiléte biztossá válik, és ez még eltarthat egy ideig. Egyúttal kérte a túlélő diákokat, hogy mielőbb hívják fel a szüleiket.

A kétségbeesett családtagok számára egyébként külön találkozóhelyet szerveztek az Egyetemi vendégház aulájában.

Az InfoRádió kérdésére a recepción ülő hölgy megerősítette, hogy máris rengetegen gyűltek össze a vendégházban, de eddig ők sem tudják, hogy közülük ki veszített el családtagot.

A két gyilkosságsorozat között két óra telt el a Virginai Állami Rendőrség és az egyetemi rendőrség összefoglalója szerint. Az egyetem kedden is zárva tart, az órák elmaradnak, és járművel is csak nagyon indokolt esetben lehet bemenni.

Az FBI és a Vöröskereszt is segíti a munkát

Hamarosan egyetemi gyűlést tartanak, helyi idő szerint este 8 órától gyertyafényes virrasztást szerveztek, és arra bátorítják a hallgatókat, az oktatókat, hogy vegyenek részt a pszichés és életvezetési tanácsadásokon. A megemlékezésen ott lesz George Bush, az Egyesült Államok elnöke, és felesége is.

A nyomozásba az elmúlt órákban bekapcsolódott az FBI, és a Vöröskereszt is a helyszínen van.

George Bush elnök őszinte részvétét fejezte ki a gyászoló családoknak, de megerősítette: fegyvert viselni a törvények betartása mellett szerinte minden amerikainak joga van.

Az ámokfutás részleteit elolvashatja ide kattintva, az egyetem területén készített videót pedig itt nézheti meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×