eur:
396.76
usd:
359.45
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Az al-Kaidához köthető csoport követte el az iraki parlament elleni merényletet

Az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezethez kötődő Iraki Iszlám Állam nevű szervezet vállalta magára a csütörtöki bagdadi merényletet, amelyben egy parlamenti képviselő vesztette életét.

Az Iraki Iszlám Állam nevű szervezet internetes közleményben vállalta magára a bagdadi parlament elleni csütörtöki merénylet elkövetését. Állításuk szerint azért vártak eddig a bejelentéssel, hogy időt adjanak a támadást segítő tagjaiknak a menekülésre.

Az iraki parlament éttermének három alkalmazottját vették eddig őrizetbe a csütörtöki merénylet miatt. Egyelőre nem vádolják őket azzal, hogy segítették az öngyilkos merénylőt az akció végrehajtásában. A merénylőt még nem azonosították. A támadásban egy képviselő halt meg és 22-en megsebesültek.

A három alkalmazottat azért vették őrizetbe, hogy kihallgassák őket. A parlament biztonsági szolgálatának több tagját is kikérdezték, őket azonban nem vették őrizetbe, közölte Haszán al-Szenaid, a kormányzó Síita Szövetség tagja.

Autó nélkül nem megy

A parlamentet pénteken rendkívüli ülésre hívta össze Mahmud Mashadi házelnök, de a tanácskozást az alacsony részvétel miatt csak másfél órával a tervezett időpont után tudták elkezdeni.

Sok képviselő egyáltalán nem tudott eljutni az ülésre, a pénteki imanapon ugyanis autózási tilalom van érvényben. A többiek bejutását a szigorú biztonsági intézkedések nehezítették.

Az iraki hatóságok elsősorban azt vizsgálják, hogyan jutott be a merénylő a különlegesen védett Zöld zónában található parlamentbe. Az épületbe ugyanis csak a parlamenti alkalmazottak, a képviselők, a biztonságiak és az újságírók léphetnek be, az étterembe pedig kizárólag az alkalmazottak, a képviselők és rendőrök.

Egy képviselő testőre volt a merénylő?

Az iraki televíziók pénteken többször is lejátszották a merényletről készült felvételeket. Ezen többek között egy térdelő asszony látszik egy nyilvánvalóan sebesült vagy halott férfi mellett. A kamera közeli képet mutatott a véres, összeroncsolt lábakról - nyilvánvalóan az öngyilkos merénylő lábairól.

Név nélkül nyilatkozó parlamenti biztonságiak egyébként már azt is tudni vélik, ki volt a merénylő: az egyik szunnita képviselő testőre. Az amerikai erők szóvivője, William Caldwell vezérőrnagy pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadás az al-Kaida nemzetközi terrorista szervezet kézjegyét viseli.

"Nem tudjuk egyelőre, ki volt a merénylő, de ilyen típusú robbanóanyaggal felszerelt mellényt főleg az al-Kaida használ" - hangsúlyozta.

Címlapról ajánljuk
Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra
Aréna

Nagy Márton: nem fordulatra van szükség, hanem finomhangolásra

A gazdaságpolitika előtt álló feladatokról, a békeköltségvetés lényegéről, a várható gazdasági növekedésről és a minimálbérről is beszélt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában, de kitért a jegybankelnök kritikáira és a leendő gazdasági csúcsminiszter szerepére is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

Erős napot zártak az amerikai tőzsdék

A vártnál gyengébb pénteki munkaerőpiaci adatra megütötték a tőzsdéket, 1-3 százalék közötti esést szenvedtek el a vezető amerikai indexek a múlt hét végén. Ezek után Ázsiában is hasonló volt a helyzet, az új kereskedési hét gyengén indult a térségben, viszont Európában már emelkedést láthattunk, és az USA-ban is megérkezett a felpattanás. A héten hazai és külföldi inflációs jelentésekre, az amerikai elnökjelölti vitára, és többek között az EKB kamatdöntésére lesz érdemes figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×