eur:
397.04
usd:
359.59
bux:
72075.48
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A 36 milliós vallomás: "Akkor jöttem rá, hogy a koporsómat ácsolják"

Méretet vettek róla a koporsójához és azzal fenyegették, hogy soha többet nem látja hároméves kislányát. Faye Turney a Sun című brit bulvárlapnak számolt be arról, milyen "barátságosan" bántak vele iráni fogvatartói.

Bár az irániak minden eszközzel igyekeznek bebizonyítani, hogy barátságosan bántak az elrabolt 15 brit tengerésszel és tengerészgyalogossal, egyikük, Faye Turney nem így emlékszik vissza. A csoport egyetlen női tagja a Sun című brit lapnak elmesélte, milyen lelki terrornak tették ki fogvatartói.

Elhitették például vele, hogy a szomszédban a koporsóját ácsolják. "Egyik reggel kopácsolást hallottam a cellám közeléből. Fogalmam sem volt, mi lehet az. Aztán bejött egy nő, aki tetőtől talpig lemért, az adatokat pedig kikiabálta egy férfinak. Akkor jöttem rá, hogy a szomszédban a koporsómat készítik" - mesélte Faye.

A 25 éves fiatalasszony ellen a szerinte leggonoszabb trükköt akkor vetették be az irániak, amikor elválasztották 14 katonatársától, és azt ígérték neki, hogy hazaküldik.

Pizsama és négy piszkos takaró

"Bekötött szemmel elvezettek a fiúktól. Csak annyit hallottam, hogy az egyikük felkiált: Ki fognak minket végezni! Ekkor ijedtem meg először igazán. Simán elhittem róluk, hogy megteszik, hiszen engem is taszigáltak már arrébb pisztollyal. Kérdeztem: mit csinálnak velük - de nem válaszoltak.

Belöktek egy apró cellába, és rám parancsoltak, hogy vetkőzzek le. Minden elvettek a bugyimon kívül. Bedobtak valami pizsamafélét meg négy piszkos takarót, aztán rám csapódott a fémajtó" - tette hozzá.Faye Turney szinte egész rabságát egy 1,8 x 1,7 méteres cellában töltötte. A falak mocskosak voltak, fényt csupán egy aprócska ablakon keresztül látott, amelyik túl magasan volt ahhoz, hogy ki tudjon nézni rajta.

Napközben órákat töltött azzal, hogy képzeletben keresztrejtvényt fejtett. Kihallgatásra mindig éjjel vitték. "Minden éjjel ugyanazokat a kérdéseket tették fel: melyik a hajónk anyakikötője, hol van a többi koalíciós hajó, milyen a brit hajók védelme, hogyan kommunikálunk, mit csinálnak az amerikaiak? Néha kétszer-háromszor is visszavittek. Előfordult, hogy csak hajnali hatkor végeztünk."

Faye nem volt hajlandó katonai titkokat elárulni. "Igyekeztem megjátszani a szőke nőt" - magyarázta a Sun újságírójának.

Volt egy ajánlatuk

A helyzet egyre inkább elfajult. "Egyszer megkérdezte tőlem az egyik, milyen érzés meghalni a hazámért? Másnap egy másik azt mondta: Nem érti, hogy együtt kell működnie velünk? Akarja látni még egyszer a lányát?"

A hangnem az ötödik napon változott meg, akkor két "jó zsaru" vette át Faye kihallgatását. "Õk nem kiabáltak mint a többiek. Azt mondták, van egy ajánlatuk. Az ajánlat pedig az volt, hogy Faye bevallja: iráni vizeken fogták el. Ha ezt megteszi, és levet ír a családjának, a brit, valamint az iráni népnek, akkor két héten belül kiszabadul.

"Tudtam, ez az egyetlen esélyem, hogy betartsam a lányomnak tett ígéretet, és otthon legyek a születésnapján, május 8-án." Faye csak egy nappal később tudta meg, hogy nincs egyedül - és azt is, hogy valamennyi társa ugyanezt az ultimátumot kapta.

Címlapról ajánljuk
Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Németh Judit: a fémtető akadályozta a tűz oltását a miskolctapolcai barlangfürdőben

Elektromos zárlat okozhatta a tüzet a Miskolctapolca Barlangfürdőben – közölte Miskolc polgármesteri hivatala a hatóságok jelentése alapján. Németh Judit, a Miskolci Fürdők Kft. ügyvezetője az InfoRádióban beszámolt arról, mi volt a gond a tűz oltásánál, illetve hogy mit tudnak most tenni a további károk megelőzéséért. Néhány fontos rész épen maradt a fürdőben.

Hatalmas a deficit az augusztusi költségvetésben, és egyelőre nem tudni az okait

Augusztusban valamivel több mint 414 milliárd forintos deficittel zárt a költségvetés, ez a valaha volt legnagyobb nyolcadik havi hiány. A Pénzügyminisztérium közleményében azt írta, a kormány figyelemmel kíséri a költségvetési mutatók alakulását és ha szükséges, további intézkedésekkel tartja a kitűzött hiánycélt, ami most 4,5 százalék.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×