eur:
394.85
usd:
357.14
bux:
72054.09
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Hazaérkeztek Iránból a brit katonák

Földet ért az a repülőgép, amellyel a fogságból kiszabadult brit haditengerészek és tengerészgyalogosok repültek Londonba - jelentette a BBC.

A brit kormányfő ez alkalomból adott, az aznap Bászrában elesett négy brit katona emlékének is adózó londoni nyilatkozatában az "iraki terrorizmust támogató iráni kormányzati elemekről" beszélt.

A katonákat hamarosan a brit tengerészet devoni bázisára viszik, ahol orvosi vizsgálaton esnek majd át, és találkozhatnak családtagjaikkal is.

Elnézést kértek

Az iráni televízió közvetítette a csapat több tagjának nyilatkozatát, köztük az egyetlen nőét, Faye Turney-ét.

Mielőtt a katonák elhagyták Teheránt, Faye Turney azt mondta: "Elnézést kérünk azért, amit tettünk, de nagyon köszönjük, hogy a szívükre hallgattak és elengednek minket."

A március 23-án a Satt-el-Arab iráni-iraki határfolyó térségében elfogott katonák szabadon bocsátását szerdán jelentette be az iráni elnök. Mahmúd Ahmadinezsád azt mondta: sajnálja, hogy a brit kormány nem elég bátor beismerni tévedését.

Iráni vagy iraki?

Az államfő bátorság érdemrenddel tüntette ki azt a tengerészkapitányt, aki egységével őrizetbe vette a 15 brit haditengerészt és tengerészgyalogost.

Az ENSZ Biztonságai Tanácsának mandátumával járőröző britek Teherán szerint megsértették az iráni felségvizeket, London ezzel ellentétben azt állította: egységei iraki vizeken tartózkodtak.

Címlapról ajánljuk
Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

A brit kormány a vízfogyasztás visszafogására fogja sürgetni a családokat, miközben börtönnel fenyegeti a folyókat szennyező vízművek vezetőit. Az új környezetvédelmi miniszter azt ígérte, hogy „egyszer és mindenkorra megtisztítja a tavakat és folyókat”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×