eur:
394.86
usd:
357.09
bux:
72154.44
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

A majmok döntik el az indiai választást

Az nyerheti az újdelhi választásokat, aki többet tesz azért, hogy az indiai nagyvárosból eltüntesse az utcákon portyázó majmokat. A helyiek már nagyon unják, hogy lépni sem tudnak a kis garázdáktól, akik bármit megtesznek egy kis élelemért.

Újdelhi lakói elvesztették a türelmüket, a politikusok ugyanis évek óta nem tesznek semmit azért, hogy megszabaduljanak a városban élő majmoktól.

"Időről-időre majombandák ostromolják meg a házunkat, így folyton kulcsra kell zárnunk az ajtót és folyamatosan ébernek kell lennünk" - mondta a Delhi nyugati peremén lakó Perminder Kaur.

"Ha csak egy majomnak sikerül bejutnia a lakásba, órákba telik, míg meg tudunk tőle szabadulni. Gyakran megharapják a gyerekeket és elmondhatatlan károkat okoznak" - panaszkodott egy másik helybeli, Shakuntla Devi.

Van megoldás?

A majomveszély már akkora, hogy a városi bíróság úgy rendelkezett: három hónapon belül ki kell "lakoltatni" az állatokat.

Az erőfeszítéseket azonban gátolja, hogy a hindu vallású többség felfogása szerint a majmok kapcsolatban vannak Hanuman istennel, aki segített Ramának legyőzni Ravanát, a gonosz királyt.

Indiaiak milliói látogatják Hanuman templomait keddenként, és bárkit, aki megpróbálja csapdába ejteni vagy elijeszteni a majmokat, megvernek vagy elüldöznek.

Így hát a majmok kiirtása nem jöhet szóba. Próbálták már elzavarni őket magas frekvenciájú hangokkal, elszállítani őket szomszédos államokba vagy India egyetlen "majombörtönébe", a Delhitől több mint 300 kilométerre lévő Patialába, de egyik se vezetett eredményre.

A politikusokat sem kímélik

A szemtelen makákók tartanak ugyan a szintén szent majmoktól, a languroktól, de csapatokba szerveződve rövid időn belül kikergették a langurokat a városból.

A majmok csaknem ötven éve okoznak problémát Újdelhiben. A politikusok sincsenek biztonságban: őket is gyakran megtámadják a garázdálkodó emlősök.

Egy alkalommal például a vezérkari főnök sajtótájékoztatóját zavarták meg. Míg a katonai vezető elrettentő indiai atomcsapásokról beszélt, a majmok a feje fölött, az épület tetején randalíroztak, percekre félbeszakítva az előadást.

Címlapról ajánljuk
Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

Brit miniszter: nem kell annyit zuhanyozni!

A brit kormány a vízfogyasztás visszafogására fogja sürgetni a családokat, miközben börtönnel fenyegeti a folyókat szennyező vízművek vezetőit. Az új környezetvédelmi miniszter azt ígérte, hogy „egyszer és mindenkorra megtisztítja a tavakat és folyókat”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×