eur:
394.17
usd:
356.04
bux:
0
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Bugár: Csáky sikerével győzött a hazuság

A Magyar Koalíció Pártjában (MKP) szombaton bekövetkezett elnökváltás eseményétől voltak hangosak a szlovák televíziók szokásos vasárnapi politikai vitaműsorai. Bugár Béla volt pártelnök az egyik csatornán kijelentette: a magyar párt új vezetője, Csáky Pál győzelmével "győzött a hazugság".

A JoJ TV vitaműsorában megszólaló Bugár Béla reményei szerint azonban "a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát."

A politikus minden korábbinál határozottabban utasította vissza az elnöki székért folyó küzdelem során Csáky szájából elhangzott vádakat, miszerint a magyar pártban kialakult tarthatatlan állapotokat az idézte elő, hogy Bugárt a leggazdagabb szlovákiai magyar, Világi Oszkár nevével fémjelzett gazdasági lobbi irányítja.

Emlékeztetett rá: a több nyelven beszélő Csáky még azt is képes volt ellene felhozni, hogy nem beszéli jól az angol nyelvet.

Csáky az elhangzottak ismeretében a TASR szlovák hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Bugárból "a sikertelenség miatt csalódott ember szava szólt, ami egyébként érthető".

Csáky szombaton, az MKP tisztújító közgyűlésén 155 szavazat ellenében 169 szavazattal legyőzte Bugárt, aki a kezdetektől, 1998-tól volt a magyar párt elnöke.

Bugár: Csáky övön aluli módszereket alkalmazott

Bugár, aki a veresége után bejelentette, hogy kitölti képviselői idejét, párttagságát ugyan megtartja, de semmilyen tisztséget többé nem vállal, másnap a kamerák előtt azzal magyarázta a vereségét, hogy Csáky övön aluli, a pártban eddig sosem használt módszereket alkalmazott ellene.

Emlékeztetett arra, hogy a párt új elnöke székfoglalójának első mondataiban, öt perccel a választási eredmények kihirdetése után máris gesztust gyakorolt felé, mondván: kész a közgyűléssel módosíttatni az alapszabályt annak érdekében, hogy számára vigaszul bármilyen vezetői posztot létesítsenek.

Érdekes, hogy "akkor már nem zavarta, amivel korábban vádolt" - mondta Bugár, aki figyelemre méltónak tartja, hogy Csáky Duray Miklós megszűnt ügyvezetői alelnöki posztja helyett új, stratégiai alelnöki posztot kreált Duraynak, jóllehet, tagadta, hogy szövetségben állna a radikálisnak tartott Durayval.

Bugár reményei szerint Csáky ennek ellenére a továbbiakban is "európai formátumú" politikusként tud majd viselkedni és az autónómiatörekvéseket megjelenítő Duray Miklóst is féken tudja tartani. Bugár Durayt is bírálta

Egy másik kereskedelmi csatorna, a Markíza vendégszékében Bugár kijelentette: a kisebbségi oktatásügy területe máris autonómiaként értelmezhető, hiszen a magyar alapiskolák is az önkormányzatok illetékességébe tartoznak, Révkomáromban pedig működik az önálló magyar egyetem.

A kisebbségi autonómiától rettegő szlovákoknak azonban nincs okuk az aggodalomra, mert "az MKP-ben semmilyen autonómiakoncepció nem létezik. Duray mindig is csak az autonómia fogalmát szokta előrángatni, s azt is mindig a legrosszabb pillanatban" - fogalmazott Bugár, aki szerint azonban a szlovákoknak nem kell félniük az autonómiától.

Duray lebegette a kérdést

A szlovák közszolgálati televízió (STV) is ugyanezeket a kérdéseket taglalta vasárnap. Az egyik vendége Duray Miklós, az MKP új stratégiai alelnöke, a másik a miniszterelnök, Robert Fico szociáldemokrata pártjának (Smer) főideológusa, Boris Zala, a parlament külügyi bizottságának elnöke volt.

Zala szerint ha az MKP mégis előrukkolna valamilyen autonómiatervezettel, az a magyar párt elszigetelődéséhez vezetne, mert olyan belső feszültséget gerjesztene, amely akár a párt széthullását is előidézhetné.

Duray a műsorban így fogalmazott: "Az autonómia kérdését talán megnyitjuk, talán nem."

Mindenesetre a kérdésről szakemberek bevonásával széleskörű társadalmi vitát kellene nyitni, hogy az embereket meggyőzzék: az autonómia nem államromboló, hanem államot erősítő intézmény - tette hozzá az MKP új stratégiai alelnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×