eur:
387.01
usd:
356.43
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

A kontinens miniszterei próbálják megoldani a válságot

Az Európai Unió külügyminiszterei Brémában egynapos értekezleten vitatják meg az Irán és Nagy-Britannia között kirobbant feszültség enyhítésének lehetőségeit, a közel-keleti kibontakozás előremozdítását, valamint a koszovói helyzetet. A tanácskozást a német külügyminiszter vezeti, mert jelenleg a berlini kormány tölti be az EU soros elnökségét.

A brémai külügyminiszteri konferencián a többi mellett kidolgozzák azt az üzenetet, amelyet a német kancellár visz magával a Közel-Keletre a szombaton kezdődő körútja során. Angela Merkel a Vörös-tenger partján fekvő Akabában találkozik a jordán uralkodóval, majd Izraelben folytatja útján, ahonnan Libanon érintésével tér vissza Berlinbe.

A kancellár jelezte, hogy az Európai Unió soros elnökeként megpróbálja lendületbe hozni a közel-keleti kibontakozást. Ennek alapfeltételeként említette, hogy az új palesztin kormány elismeri Izrael létjogosultságát.

A brémai megbeszélésen kitérnek a koszovói helyzetre is, különös tekintettel arra, hogy a Biztonsági Tanács várhatóan a jövő héten kezdi meg vitáját Marti Ahtisztári rendkívüli ENSZ megbízott javaslatáról, amelyben a finn diplomata Koszovó nemzetközi felügyelet melletti függetlenségét ajánlja.

Az orosz külügyminiszter már csütörtökön úgy vélte, hogy Ahtiszári terve eleve kudarcra van ítélve, mert figyelmen kívül hagyja Belgrád érdekeit.

Az uniós országok külügyminiszterei Brémában kitérnek az iráni atomdúsítás ügyére, valamint a brit katonák foglyul ejtése miatt London és Teherán között kirobbant feszültségre is. Göncz Kinga Brémában portugál kollégájával kétoldalú megbeszélést is folytat Magyarország shengeni csatlakozásáról.

Július elsejét követően Portugália tölti be az Európai Unió soros elnökségét. A brémai értekezleten részt vesz Javier Solana az EU biztonságpolitikai főmegbízottja, valamint Benita Ferrero-Waldner külkapcsolatokért felelős biztos is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×