eur:
393.75
usd:
355.3
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Utazik-e a körözött sakkvilágbajnok?

Ismét az észak-bácskai Magyarkanizsára látogatna Bobby Fischer volt sakkvilágbajnok, ahol 1993-ban több mint tíz hónapig kezeltette magát a város gyógyfürdőjében. Erről egy zentai ismerősének beszélt az adócsalás miatt Szerbiában is keresett egykori világbajnok.

A 64 éves sakkvilágbajnok Izlandon él, lényegében abból az ötmillió dollárból, amelyet 1992-ben kapott Jugoszláviában, miután megmérkőzött Borisz Szpaszkijjal.

A sakkmester az ötmillió dollár készpénzt 1993-ban Magyarországon keresztül vitte egy svájci bankba.

Bobby Fischer zentai sakkbarát ismerőse - aki a jugoszláviai mérkőzést is szervezte - nemrégiben kijelentette, hogy a játékos szívesen ellátogatna Magyarkanizsa gyógyfürdőjébe gerincbántalmait kezeltetni.

Az izlandi hatóságok azonban nem adják ki az útlevelét, mert nem fizetett adót a Jugoszláviában kapott ötmillió dollár után. A pénzt mellesleg egy olyan szerb, a piramisjátékok elvén felépülő banktól kapta, amelynek tulajdonosa börtönben van, és eljárás folyik ellene.

A magyarkanizsai masszőrök ugyanakkor tárt karokkal várnák vissza: Bobby Fischer 100 német márka borravalót adott, miközben az akkori jugoszláv átlagfizetés 10 márka volt. Kétséges azonban, meg meri-e kockáztatni az utazást, hiszen továbbra is érvényben van ellene az amerikai körözés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×