eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

Civilek az Európai Parlamentben

A német kancellár az uniós alkotmány elfogadásával kapcsolatban először hozta szóba, hogy a tagállamok polgárait közvetlenül is be lehetne vonni a vitába. Mint az Európai Parlament ülésén Angela Merkel kifejtette, a testületnek ki kellene kérnie a társadalmi szervezetek véleményét is.

Angela Merkel szerint már májusban meghallgathatná a társadalmi szervezetek véleményét az Európai Parlament. A kancellár a jelek szerint azért sürgeti az ügyet, mert még a német elnökség idején tartandó csúcsértekezleten szeretné kidolgozni az uniós alkotmány elfogadásának menetrendjét.

Az Európai Parlament plenáris ülésén mondott beszédében ismét kifejtette, hogy két éven belül végre kell hajtani az uniós intézmények reformját, és ehhez szükség van a működést szabályozó alapok írásba foglalására is, különben nem lehet kizárni, hogy a 2009-ben esedékes európai parlamenti választáson tovább tágul a szakadék az EU intézményei és a polgárok között.

"El kell kerülni, hogy a következő választáson azt kelljen közöljük a szavazókkal, nem tudjuk bővíteni az Európai Uniót, vagy hogy az energiapolitika nem tartozik az EU közvetlen hatáskörébe, vagy  képtelenek vagyunk többségi döntéshozatalra a biztonsági kérdésekben" - fejtette ki Angela Merkel.

A kancellár hangoztatta, hogy a júniusra tervezett csúcstalálkozóra a berlini kormány nem kész megoldással, hanem csupán egy konkrét javaslattal akar előállni.

A polgárok közvetlen bevonását célzó javaslata előtt a kancellárt több bírálat érte, titkos diplomáciai "mesterkedés" miatt.

A berlini ellenzék szerint Angela Merkel a színfalak mögött folytatott tanácskozások révén próbálja előmozdítani az uniós alkotmány ügyét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×