eur:
387.69
usd:
357.55
bux:
68172.79
2024. május 17. péntek Paszkál

A katonák lelkéért aggódnak az amerikaiak

Kétszer gondolkodott öngyilkosságon az Egyesült Államok haditengerészetének egyik egészségügyi alkalmazottja: először 2004-ben, amikor attól rettegett, hogy visszaküldik Irakba, másodszor pedig tavaly, amikor egy veterán társa megölte magát.

Nem beszélhettem arról, hogy nem vagyok képes odamenni, mert azzal másokat sodorhattam volna bajba - mondta azon a vizsgálaton, amelyen a második besorozásakor vett részt.  Végül nem vonult be ismét.

Az Egyesült Államokban egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy segítséget kapjanak a katonák, akik nem tudták feldolgozni az Irakban és Afganisztánban őket ért traumát.

Bár eddig a legnagyobb figyelem a katonák fizikai sérüléseire irányult, újabban a családtagok, az orvosok és a jogvédők is egyre hangsúlyosabban említik a veteránok mentális sérülésit is.

Az aggódó hangok megerősödtek, amikor George W. Bush elnök bejelentette, hogy további 30 ezer katonát küld Irakba. Az amerikai hadsereg eddig csaknem 1,5 millió katonát toborzott a terrorizmus elleni küzdelemhez.

Egyes becslések szerint a veterán katonáknak akár 20 százaléka is küzdhet poszttraumás stresszbetegségben. A szám a hadsereg adatai szerint is meghaladja a 16 százalékot.

2004-ben megvizsgálták a korábban háborús övezetben szolgálókat, hogy visszaküldhetők-e a hadszíntérre.

A katonáknál memóriazavarokat, depressziót állapítottak meg, többen pedig elszigetelődtek a társadalomtól.

Egy, a múlt hónapban készült kutatás pedig megállapította, hogy az Irakban és Afganisztánban szolgálóknak csaknem 30 százalékánál mutatható ki valamilyen mentális betegség, sőt az Amerikai Pszichológiai Társaság szerint 40 százalékuknak van szüksége segítségre.

A Kongresszus már jóváhagyta, hogy a Pentagon programot indítson a veteránok mentális kezelésére.

Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×