eur:
394.11
usd:
355.57
bux:
72297.19
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Szabad út az önbíráskodás előtt

A texasiaknak ezentúl nemcsak otthonukban, hanem munkahelyükön, sőt kocsijukban is joguk lesz a fegyveres önvédelemre. A CNN szerint Rick Perry kormányzó aláírta az erről szóló törvényt.

A befolyásos Nemzeti Lövészegylet (NRA) által támogatott, az állami törvényhozásban néhány hete elfogadott törvény értelmében Texas lakóinak "nem kell meghátrálniuk", ha fenyegetve érzik magukat otthonukban, munkahelyükön vagy autójukban.

"A közvetlen veszéllyel szembeni önvédelem jogának világosan szerepelnie kell Texas állam jogrendjében, ez a jog az emberi természetből ered. Az embernek meg kell tudnia védeni magát" - indokolta döntését a kormányzó.

Elemzők szerint a déli szövetségi államban széles körben elterjedt "az év házam, az én váram" szemlélet, amely szerint a tulajdonosnak joga van birtokát megvédeni.

Az újonnan elfogadott texasi törvény büntetlenséget biztosít azoknak az embereknek, akik jogos önvédelemből ölnek.

A törvény szövege szerint a halált okozó fegyverhasználat olyan behatolóval szemben lehet jogos, aki súlyos bűntényt, például gyilkosságot vagy szexuális erőszakot követ el vagy erre kísérletet tesz, megkísérel törvénytelenül behatolni egy védett területre vagy eltávolítani onnan egy személyt.

Az erőszakos bűnelkövetőkkel szembeni kemény fellépésnek különösen nagy hagyománya van Texasban, ahol a szövetségi államok közül a legtöbb halálbüntetést, szám szerint 388-at hajtottak végre azóta, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság 1976-ban újra törvényesítette ezt a büntetésformát.

Texasban nagyon népszerű a vadászat, lőfegyvert szinte bárki vásárolhat boltban, kézifegyvert pedig engedéllyel mindenki hordhat magánál, ha rejtve tartja. Az állam jól felfegyverzett lakóinak így nem okoz gondot, hogy fegyveres önvédelmet alkalmazzanak.

Texasban egy 1973-as törvény úgy rendelkezett, hogy támadás esetén senki nem hajthat végre védekezésképpen ellentámadást egy bűnöző ellen.

Ezen a rendelkezésen 1995-ben rés nyílt, amikor lehetővé tették, hogy az emberek otthonukban "halálos erőt" állítsanak szembe a betolakodókkal, magyarán lelőhessék őket.

A mostani törvény kiterjeszti a fegyveres önvédelem jogát a házon kívül a munkahelyekre és a kocsikra.

Alaszkában, Floridában és Kansasban a texasihoz hasonló törvény van érvényben vagy ahhoz hasonló szabályozás elfogadását tervezik.

Címlapról ajánljuk
Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Hegedűs D. Géza, a Nemzet Színésze: én így élek, így dolgozom és így vagyok boldog

Tizenkét szerepe van ma is a Nemzet Színészévé megválasztott Hegedűs D. Gézának, aki immár fél évszázada a Vígszínház tagja. Gyerekként minden zsebpénzét színházra költötte, mígnem az építőipari technikumból el nem küzdötte magát a Színműig. Pályája harmadéves főiskolai hallgatóként már be is indult, és aligha lesz egyhamar vége ilyen munkatempóban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×