eur:
385.36
usd:
355.04
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Kutya méretű békát fogtak!

Kölyökkutya méretű varangyot találtak Ausztráliában, ahol ezek a kétéltűek nem örvendenek túl nagy népszerűségnek. Az ország északi részén élők már éjszakai őrjáratokon is irtják a gyorsan elszaporodott békákat.

Ez a varangy a legnagyobb, amit Ausztrália északi részén valaha befogtak. A helybeliek által a Godzilla után csak "varangyzillának" nevezett kétéltű csaknem másfél kilogrammos.

A varangyot Darwinban egy közös őrjárat során fogták be a helyiek, akik általában műanyag zacskókkal ejtik fogságba a békákat, de a golfütő is fegyvereik között van a kétéltűek elleni küzdelemben.

A környezetvédők hosszú ideje harcolnak a varangyok ellen, amelyeket Hawaiiról telepítettek az országba az 1930-as években. A kétéltűektől azt várták, hogy elpusztítják a cukornádültetvényeket fenyegető bogarakat, a békákat azonban egyáltalán nem érdekelték az ízeltlábúak.

Ellenben hihetetlenül gyorsan kezdtek szaporodni, mára a becslések szerint közel 200 millió van belőlük.

A kétéltűek nemhogy hasznosnak nem bizonyultak, de komoly fenyegetést jelentenek az ausztrál ősfaunára: mivel a varangyok a bogarakon kívül szinte bármi mást jóízűen elfogyasztanak, sok állatfaj élelem nélkül marad.

A nagyobb ragadozók is gyakran esnek áldozatul a varangyoknak: a krokodilok, dingók is belepusztulnak, ha felfalják a kétéltűeket, melyeknek bőre mérgeket választ ki védekezésül.

Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×