eur:
385.35
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Egy- vagy kétsebességű legyen?

Berlinben a kormány szóvivője leszögezte, hogy Németország elutasítja a kétsebességű Európát. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a viták ellenére, a berlini nyilatkozatnak megfelelően, 2009-ig sikerül új, közös alapokra helyezni az Európai Unió működését.

A német kormányszóvivő egyértelműen elutasította hogy az európai egyesülés folyamatát esetleg két sebességgel igyekezzenek előmozdítani.

Idézte a kancellárt, aki reményét fejezte ki, hogy az EU 27 tagállama egységesen halad a tervezett szervezeti reformok megvalósítása felé.

Ez válasz az ellenzéki Szabaddemokrata Párt elnökének is. Guido Westerwelle úgy vélte, hogy azok az országok, amelyek nem tartják fontosnak az uniós alkotmányt, előre engedhetnék az alkotmány elfogadóit.

Westerwelle nyilatkozata kapcsolatban áll a cseh és a lengyel államfő bírálataival. Õk ugyanis már a Berlini Nyilatkozat vasárnapi aláírását követően kétségüknek adtak hangot, hogy a szándék megvalósítható-e.

Válaszában a kancellár már hétfőn elismerte, hogy az Európai Unióra nehéz időszak vár, de hangsúlyozta: mindent el fog követni, hogy még a német elnökség idején a 27 tagállam megegyezésre jusson az unió előtt álló reformok ügyében.

A kormányszóvivő nyilatkozatában elutasította az Európai Parlament korábbi elnökének indítványát is.

Ebben szóba hozta a kiválás lehetőségét azon országok számára, amelyek - mint a Cseh Köztársaság, vagy Lengyelország - ellenzik az uniós alkotmányt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×