eur:
385.55
usd:
355.36
bux:
67785.96
2024. május 21. kedd Konstantin

Blair fenyegetéssel válaszol Iránnak

A brit haditengerészet tizenöt katonáját péntek óta fogva tartják Iránban. A teheráni kormány szerint a járőröző naszád behatolt Irán felségvizeire, és nincs kizárva, hogy e behatolás célja kémkedés volt.

Brit diplomaták tárgyalások útján próbálják elérni a tizenöt fogoly szabadon bocsátását, de mivel ez az igyekezet nem hozott gyors eredményt, Tony Blair miniszterelnök bejelentette, ha Irán továbbra is ragaszkodik a nyolc matróz és hét tengerészgyalogos fogvatartásához, akkor az incidens rendezése "új szakaszba" lép.

Ezt akár fenyegetésnek is vehetnénk, de a kormányfő szóvivője sietett közölni, hogy nem katonai jellegű lépésről lenne szó, még arról sem, hogy megtorlásképpen iráni diplomatákat utasítanának ki.

London azt bizonyítja be minden kétséget kizáróan, hogy a Cornwall nevű naszád jogosan haladt feltartóztatásakor iráni vizeken, mert a járőrözésre ENSZ mandátuma volt.

A BBC értesülése szerint a 15 foglyot, akik között egy katonanő is van, az iráni úgynevezett Forradalmi Gárda teheráni támaszpontján őrzik emberséges körülmények között, és a katonanő külön cellát kapott.

Bonyolítja a helyzetet, hogy az amerikai katonai erők Irakban elfogtak öt iránit. Blair azt nyilatkozta, hogy nem lát összefüggést a két incidens között, a nemzetközi jog szerint a brit tengerészek tevékenysége az iráni vizeken nem volt elmarasztalható, az elfogott irániak iraki működése viszont jogot sértett.

Feltehető, hogy Teherán az amerikaiakra próbál nyomást gyakorolni, amikor halogatja a brit foglyok ügyének rendezését, és azzal érvel, hogy a naszád műszereinek átvizsgálásával, továbbá az elfogottak kihallgatása útján kíván meggyőződni arról, nem kémkedtek-e.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 21. 14:52
×
×
×
×