eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Emlékiratot ír a miniszterelnök főbizalmasa!

Tony Blair brit kormányfő főbizalmasa, Alastair Campbell bejelentette, hogy nyáron jelenik meg memoárjainak első kötete. A miniszterelnöki hivatal egykori kommunikációs igazgatója négy évvel távozása után is lojális marad barátjához és egykori munkaadójához, így könyve elsősorban a nyáron távozó kormányfő politikai örökségének erősítését szolgálja majd.

Kétmillió szavas naplójából írja meg visszaemlékezéseinek első részét Tony Blair brit kormányfő főbizalmasa. Alastair Campbell memoárjáért a kiadó a várakozások szerint 1 millió fontot (370 millió forintot) fizet majd.

A Campbell-napló publikálása elé a brit kormány nem kis várakozással tekint - bár aligha van köztük a Tony Blairt még idén felváltó utód, Gordon Brown pénzügyminiszter. Kormány közeli források ugyanakkor úgy vélik, hogy a Munkáspárthoz lojális volt tanácsadó alighanem kihagyja majd a leendő kormányfő számára esetleg kellemetlen részleteket.

Az idén megjelenő első kötet a "Blair évek" címet viseli majd, ezt követi az évek során a visszaemlékezések egész sora. Alastair Campbell nem csinált titkot abból, hogy mi a célja a könyvekkel: szeretné a történészek dolgát megkönnyíteni a Blair-korszak sikereinek megítélésében.

"A középpontban maga Tony Blair áll majd, és néhány kulcsfontosságú esemény és kérdéskör pártvezetősége 13 évéből. Rengetegen mondják majd el véleményüket és tapasztalatukat a miniszterelnök távozásakor, szeretnék a kialakuló képhez én is hozzájárulni" - jelentette ki a volt kommunikációs igazgató.

"Tisztában vagyok azzal, hogy némely elemző előre eldönti, hogy miként vélekedik a könyvről és megkeresi benne azokat a részeket, melyek alátámasztják az előítéleteiket. Remélem a többiek számára a mű majd a miniszterelnökről, a vezetői képességekről, a vizsgált karakterekről és eseményekről szól és segíti majd, hogy az emberek megértsék mindezt" - tette hozzá Alastair Campbell.Az angol sajtóban előszeretettel spin doctorként, azaz főmanipulátorként emlegetett volt kommunikációs igazgató azt is elmondta, hogy korábban is vezetett naplót, ami viszont napi szenvedélyévé vált azt követően, hogy Tony Blair mellett kezdett dolgozni 1994-ben.

A könyveket kiadó Random House Group igazgatója nemes egyszerűséggel az évtized politikai publikációjának nevezte a memoárok megjelentetését. "Több órát töltött a miniszterelnök mellett, mint bárki más. Naplói lenyűgöző beszámolót jelentenek arról az időszakról, amikor Tony Blair sajtósa, szóvivője, stratégája, kommunikációs igazgatója és bizalmasa volt" - vélekedett Susan Sandon.

Alastair Campbell egyike annak a négy embernek Tony Blair, Gordon Brown és Peter Mandelson mellett, akinek a New Labour (azaz az Új Munkáspárt) létrejöttét tulajdonítják. A párt 1997-ben, 18 év ellenzéki lét után került kormányra és azóta is irányítja Nagy-Britanniát.

Alastair Campbell 2003-ban távozott a miniszterelnöki hivataltól, miután összeütközésbe került a BBC-vel, mert a közszolgálati médium azt állította, hogy Campbell "felturbózta" a feltételezett iraki tömegpusztító fegyverekről szóló kormányzati jelentést.

Az eset nyomán a BBC egyik forrásának számító szakértő, David Kelly vitatott körülmények között öngyilkos lett.

Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Alaposan felborítják Kína riválisai az erőegyensúlyt: furcsa érdekegyezség alakult, ez pedig riadalmat kelthet Pekingben

Augusztus 30-án Vietnam és a Fülöp-szigetek megállapodott egymással a katonai és védelmi kapcsolatok elmélyítéséről. A felek abban is egyetértettek, hogy a jövőben fokozzák a tengeri biztonsági együttműködésüket. Phan Van Giang vietnami és Gilberto Teodoro Fülöp-szigeteki védelmi miniszterek azt is bejelentették, hogy még 2024-ben a védelmi kontaktus elmélyítéséről szándéknyilatkozatot kívánnak aláírni. A két távol-keleti ország közeledése komoly kérdéseket vet fel a feszült régióban, ahol persze mindegyik térségi nagyhatalomnak megvan erről a maga a véleménye.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×