eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Rekordnövekedést könyvelhetett el a szlovák gazdaság

A szlovák gazdaság tavaly rekordnövekedést ért el. A pozsonyi statisztikai hivatal kedden közzétett adatai szerint a GDP bővülés 2006-ban 8,3 százalékos volt.

Az elmúlt év utolsó negyedében a szlovák gazdaság éves szinten 9,6 százalékkal növekedett, ami a harmadik leggyorsabb bővülési ütem az EU-ban. A szlovák statisztikai hivatal által közölt végleges adat alig tért el a február közepén megadott előzetes 9,5 százalékos szinttől.

A GDP bővülésében nagy szerepet játszott a Peugeot nagyszombati autógyára, valamint a Zsolnán felépített Kia-Hyundai autógyár, amely erősen élénkítette az exportot. Emellett a belső kereslet is növekedett az emelkedő béreknek és az új munkahelyek létrejöttének köszönhetően.

Az új negyedéves adatnak köszönhetően 2006-ban az egész éves bővülési ütem 8,3 százalékot tett ki az egy évvel azelőtti hat százalék után. A tavalyi növekedési ütem a legnagyobb volt a legutóbbi 14 év során.

A negyedik negyedév adatai alapján az EU-ban egyedül Észtország és Lettország gazdasága bővült gyorsabb ütemben Szlovákiához képest. Növekedtek a lakosság bevételei is. A havi bruttó átlagbér 2006 végén meghaladta a 21 ezer koronát, ami csaknem 150 ezer forintnak felel meg.

Az előző év hasonló időszakához képest az átlagkereset 8,2 százalékkal növekedett, a reálbérek csaknem 4 százalékkal voltak magasabbak mint egy évvel ezelőtt. Emellett csökkent a munkanélküliség, mely azonban így is viszonylag magas, eléri a 12 százalékot. Gazdasági elemzők szerint a szlovák gazdasági növekedés az idén is tartós lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban
5-0

Kínosan nagy zakót kapott a magyar válogatott Németországban

A magyar válogatott az első félidő után még „csak” egygólos hátrányban volt Düsseldorfban a németek ellen, ám a második játékrészben súlyos vereségbe szaladt bele. A Nemzetek Ligája 2024–2025-ös kiírásának első fordulójában: Németország–Magyarország 5-0.

Támadás az elektromos autók ellen: minden autós fizessen

A megtett kilométerek után fizessenek az autósok – ezt akarja a brit kormánytól egy közlekedési témákra szakosodott civilszervezet, az úgynevezett „nettó zéró” klímacéllal összefüggésben. A Campaign for Better Transport (Kampány a jobb közlekedésért) nevű, 50 éve működő lobbicsoport először csak az elektromos kocsikat említette, de gyorsan módosította ajánlását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×