eur:
388.51
usd:
360.6
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Kiemelt nyugdíj a volt német kommunista vezetőknek

Berlinben a törvényhozás ismét foglalkozott a kiemelt nyugdíjak ügyével, amelyeket az egykori NDK magas beosztású állami és pártvezetői élveznek. A téma már régóta borzolja a kedélyeket és néhány éve rendelkezés született arról, hogy csak azok részesülhetnek tisztségüknek megfelelő kiemelt nyugdíjban, akik hivatali éveik során nem követtek el jogtiprást.

Az egykori NDK utolsó állami és pártvezetője, Egon Krenz a karlsruhei alkotmánybíróságnál keresett jogorvoslást, amiért nem folyósítanak neki egykori magas tisztségéhez mérten kiemelt nyugdíjat.

Beadványával ugyan nem járt sikerrel, de alacsonyabb beosztású volt kommunista pártfunkcionáriusok és kormánytisztviselők kiemelt nyugdíjjal válhattak ki a közéletből.

Mint a FOCUS című hírmagazin legújabb száma kiderítette, az újraegyesült Németországban évente közel 5 milliárd eurót emésztenek fel a keletnémetek számára folyósított kiemelt nyugdíjak.
A Stasi-sok is többet kapnak


A hetilap tételesen is felsorolta, hogy kik kapják ezt az óriási összeget: a legnagyobb tételt az NDK fegyveres erőinek volt vezetői jelentik, ugyanis ők évente több mint másfél milliárd euróban részesülnek, azonban az állambiztonsági minisztérium, a hírhedt Stasi főfoglalkozású alkalmazottainak is közel negyedmilliárd eurót utalnak különlegesen magas nyugdíj címén.

A FOCUS mindezt szembe állította az NDK-ban elkövetett törvénytelenségek áldozatainak anyagi jóvátételére fordított nyugdíj-kiegészítésekkel, illetve egyszeri kárpótlásokkal, amelyekre alig 48 millió eurót fordítanak évente.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×