eur:
387.24
usd:
359.11
bux:
68979.05
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Példátlan lázadás készül: "nincs gyomruk ehhez"

Több magas rangú amerikai parancsnok is lemond abban az esetben, ha George Bush elnök elrendeli Irán megtámadását - értesült a Sunday Times védelmi és titkosszolgálati forrásokból. A tábornokok vakmerőnek és végig nem gondoltnak tartják a tervet.

Sokak szerint George Bush mindenképpen meg akarja oldani hivatali idejében az iráni kérdést, hogy a perzsa állam ne tehessen szert atomfegyverre. A brit lap értesülései szerint azonban körülbelül öt tábornok és tengernagy lemond, ha az elnök kiadja a támadási parancsot.

Az újságnak egy brit titkosszolgálati informátor azt mondta: "Négy vagy öt olyan tábornokot is ismerünk, akik lemondanak, ha Bush támadást rendel el. Egyszerűen nincs gyomruk ehhez a Pentagonban, és sokan megkérdőjelezik, hogy a támadás hatékony vagy egyáltalán lehetséges lenne".

Tábornokok ilyen mértékű lázadása példa nélküli lenne az amerikai történelemben. "Az amerikai tábornokok általában maradnak, és harcolnak, amíg ki nem rúgják őket" - fogalmazott egy Pentagonban dolgozó informátor.

Robert Gates, az amerikai védelmi miniszter többször is figyelmeztetett az Irán elleni csapás veszélyeire, sokak szerint ezzel a tábornokok véleményének is hangot adott.

Az is figyelemre méltó, hogy Peter Pace tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke kijelentette: jelenleg nincs esélye egy Irán elleni háborúnak, és megkérdőjelezte az iraki felkelők iráni támogatását is.

Hillary Mann, aki 2004-ig a Nemzetbiztonsági Bizottság Irán-szakértője volt, kijelentette: "Peter Pace nagyon komoly és lojális katona, rendkívüli dolog, hogy nyilvánosan mondta el a véleményét, és a Fehér Ház, a Nemzetbiztonsági Bizottság és a Pentagon közötti jelentős ellentétekre utal".

Mások odacsapnának

A képet árnyalja, hogy az amerikai légierő vezetői egyáltalán nem ódzkodnak egy háborútól. Michael Moseley tábornok, a légierő parancsnoka egy február eleji konferencián Iránt nevezte meg a legvalószínűbb célpontnak az amerikai repülők számára.

A New Yorker magazin értesülései szerint a Pentagonban már létre is hozták az Irán elleni légi hadjáratot tervező bizottságot. A múlt héten a térségbe érkezett a John C. Stennis repülőgép-hordozó vezette csapásmérő harccsoport, megduplázva az addigi jelenlétet.

Irán a múlt héten ismét visszautasította, hogy visszafogja atomprogramját. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint az ország hamarosan már olyan urándúsító-kapacitással rendelkezik majd, amely évente két atombomba gyártását teszi lehetővé. Teherán szerint azonban atomprogramja kizárólag békés célú.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól
tudósítónktól

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Válságos helyzetben az osztrák egészségügy, drámai számok érkeztek

Az ausztriai egészségügyi ellátás drámai helyzetének oka elemzések szerint az érvényben lévő "kétosztályos" rendszer. Ebben a betegek maguk dönthetnek arról, hogy a biztosítóval szerződésben álló orvosokat választják (Vertragsarzt), vagy pedig az ilyen szerződéssel nem rendelkező, egyfajta magánellátást biztosító (Wahlarzt) orvosok iránt táplálnak nagyobb bizalmat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×