eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Sólyom: lehetséges a területi autonómia

A Romániában tárgyaló magyar köztársasági elnök szerint az Európai Unió országaiban a kulturális autonómia szükséges, a területi autonómia pedig lehetséges. Sólyom László hétfőn Bukarestben Traian Basescu román elnökkel találkozott.

Romániában tárgyal Sólyom László magyar köztársasági elnök, aki szerint az Európai Unió tagállamaiban a kulturális autonómia szükséges, a területi autonómia pedig lehetséges, ez utóbbi egyik országban sem irányul az adott ország területi épsége ellen.

Sólyom László hozzátette: azt kérte Traian Basescutól, hogy kezdődjék nyílt és demokratikus párbeszéd a magyar kisebbség önszerveződési, önkormányzási formáiról. Ez ugyanis hozzájárulhatna az autonómia fogalmának a tisztázásához.

A székelyföldi területi autonómia kérdése egyébként éppen Sólyom László bukaresti látogatására robbant be a román médiába, a Székely Nemzeti Tanács ugyanis a hét végén kezdte el több székelyfödi településen annak a mozgóurnás belső népszavazásnak a lebonyolítását, amelyikben arról kérdezik a települések lakóit: akarják-e, hogy településük az autonóm Székelyföldhöz tartozzék.

Sólyom László elmondta: nem szólhat bele Románia belügyeibe, de megjegyezte, Magyarország és ő személyesen is a kisebbségeknek azokat a szervezési formáit támogatja, amelyek alkotmányos keretek között zajlanak.

A magyar elnök hozzátette: egy kisebbség akkor tud fennmaradni és fejlődni, ha társadalomként működik. A romániai magyar társadalom a román állam iránt lojális, de kulturálisan a magyar nemzethez tartozik.

Basescu: törvénytelen a referendum

A tárgyalások tartalmáról a Cotroceni palotában tartott eszmecsere után számolt be a két vezető a sajtónak. Traian Basescu elnök úgy fogalmazott: bár a két ország belpolitikájában eltérő hangsúllyal kezelik a kisebbségek ügyét, eltérőek a modellek, mindkét ország tiszteletben tartja az európai normákat.

Traian Basescu szerint törvénytelen a székelyföldi autonómia-referendum, hozzátéve: egyelőre elfogadják, hogy a székelyföldi akció csupán egy afféle konzultáció a régió lakosságával.

Ha azonban a szervezők megpróbálják hasznosítani a megkérdezés eredményeit, a román állam minden tétovázás nélkül alkalmazza az alkotmány és a törvények előírásait - hangsúlyozta az államfő.

A román köztársasági elnök hozzáfűzte: Románia soha nem fogja rákényszeríteni más országra a saját területén alkalmazott - szerinte az európai normáknak megfelelő - modellt a kisebbségi kérdésben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×