eur:
394.47
usd:
355.78
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Kompromisszum a palesztin vezetők között

Elvi megállapodást kötöttek a szembenálló palesztin erők egy nemzeti kormány létrehozásáról. Kérdéses azonban, hogy mindez véget vethet a néha véres erőszakba átcsapó ellentéteknek és az is, hogy hajlandó lesz-e az új vezetés elismerni Izraelt.

A palesztin kormányt adó Hamász és Mahmud Abbasz elnök Fatah pártja Szaúd-Arábiában egyezett meg arról, hogy több kormánytag is független politikus lesz.

A palesztin területektől távoli Szaúd-Arábiában rendezett válságtanácskozás második napján a Hamász és a Fatah vezetői is jelezték, hogy véget akarnak vetni időről-időre fellángoló testvérháborújuknak, amely december óta 90 ember életét követelte.
Az ebbe az irányba tett legfontosabb lépés az, hogy nemzeti egységkormányt hoznak létre. A külügyminiszter és a pénzügyminiszter személyében sikerült megegyezni, viszont kemény vita folyt a nagybefolyású belügyi tárca birtoklásáról. Úgy tudni, hogy a Hamász kész engedni abban, hogy több Fatah-tag is bekerüljön a kormányba.

Magdi Abdelhadi, a BBC közel-keleti elemzője arra figyelmeztet, hogy óvatosan kell kezelni az áttörésről szóló híreket.

"Engem nem tölt el hatalmas izgalommal, hogy megállapodtak arról, hogy független politikus kapja a három fontos tárcát. Hallottunk már ilyet, már voltak korábban is ilyen alkuk. Meg kell várni, amíg a felek kiállnak a világ elé és közlik, hogy az összes vitás kérdésben megállapodtak" - fejtegette az elemző.

A Hamász és a Fatah alkuja ugyanakkor más módon is csillapíthatná a feszültséget. Egy új, a nemzetközi közösség számára szalonképesebb kormány felállása elvezethetne ahhoz, hogy a külvilág feloldja a palesztin kormány bojkottját. A Hamász tavalyi kormányra kerülése miatt ugyanis a nagy donorok jelentős pénzsegélyeket tartanak vissza. Emiatt nem jutnak fizetéshez azok a közalkalmazottak, akikre gyakorlatilag ráépült a palesztin gazdaság - ami tovább fokozza a feszültséget.

A szankciók feloldásának egyik feltétele, hogy az új palesztin vezetés tiszteletben tartsa az Izraellel még korábban kötött kétoldalú megállapodásokat. A Hamász többször határozottan kijelentette, hogy ezek nem vonatkoznak rá.

Szaúdi illetékesek most azon győzködik a radikális mozgalom képviselőit, hogy adják be a derekukat. Izrael és az Egyesült Államok azt is követeli a radikálisoktól, hogy deklarálják: feladják az erőszakot és elismerik Izrael államot.

Ez utóbbira a Hamász részéről szinte nulla az esély, ám már a kétoldalú egyezmények tiszteletben tartása is előrelépés lenne.

A végső megállapodást csak pénteken üthetik nyélbe, mert azt Abbasznak és a Hamász vezetőinek is szentesíteniük kell.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×