eur:
394.22
usd:
355.54
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Aláírták az egyezséget a palesztin egységkormányról

Aláírták a rivális palesztin szervezetek a nemzeti egységkormány felállításáról szóló megállapodást csütörtök este a szaúd-arábiai Mekkában.

A mekkai királyi palotában helyi idő szerint este negyed 11-kor lezajlott aláírásai ceremónián Mahmúd Abbász palesztin elnök formálisan megbízta egy új kormány megalakításával Iszmáil Haníjét, a radikális Hamász vezette jelenlegi palesztin kormány fejét.

A Fatah mozgalmat képviselő Abbász elnök felszólította a régi-új miniszterelnököt a múltban kötött nemzetközi egyezmények tiszteletben tartására.

Napközben már megállapodtak a miniszteri posztok elosztásáról. A Fatah delegálhatja a kormányfő helyettesét.

Egy név nélkül nyilatkozó forrás szerint "kilenc minisztérium jut a Hamásznak, hat a Fatahnak, további négy pedig más formációknak". Független minisztert neveznek ki öt tárca, köztük a külügyi, a pénzügyi és a belügyi élére.

A külügyminisztérium vezetésével a Hamászhoz és a Fatahhoz egyaránt közel álló Zijád Abu-Amrot bízzák meg, a pénzügyminisztériumot pedig a mindkét szervezettől független Szalám Fajjád fogja vezetni.

A Hamász irányíthatja majd az oktatási, a vallásügyi, a munkaügyi, az önkormányzati, az igazságügyi, a távközlési, a gazdasági, valamint a sportminisztériumot az egységkormányban, illetve delegálhat egy tárca nélküli minisztert.

A Fatahnak juthat az egészségügyi, a szociális, a közmunkaügyi, a közlekedési, a mezőgazdasági, valamint a foglyok ügyeivel foglalkozó minisztérium.

A palesztin parlamentben jelen lévő egyéb szervezetek felelnek majd a tájékoztatási, a nőügyi, az idegenforgalmi és a kulturális tárcákért. A tárcák vezetőit még egyik mozgalom sem nevezte meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×