eur:
394.3
usd:
355.72
bux:
72297.19
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Ügynökgyilkosság: közel a megoldás?

Andrej Lugovoj volt titkosügynököt nevezte gyilkosának halálos ágyán Vlagyimir Litvinyenko, Londonban megmérgezett egykori orosz hírszerző - állítja egyik legközelebbi ismerőse. A Putyin elnök egyik legharcosabb ellenfelének tartott dúsgazdag Borisz Berezovszkij erről a BBC egyik műsorában beszélt.

Borisz Berezovszkij azt állítja, hogy Alexander Litvinyenko a halálos ágyán elmondta neki, kit vádolt azzal, hogy megmérgezte a polónium-210-es izotóppal.

A BBC Newsnight című műsorában az oligarcha azt állította, hogy Litvinyenko a vele egy londoni szállodában együtt teázó Andrej Lugovoj üzletembert - szintén volt titkosügynököt - nevezte meg: "azt hiszem, Lugovojnak köze van a megmérgezésemhez" - idézte Litvinyenkót az üzletember.

Maga Lugovoj ugyanakkor hevesen tagad és a bűnrészességét találgató sajtójelentéseket már egy hónapja "angol propagandának" nevezte, amellyel szerinte a brit hatóságok azt próbálják elrejteni, hogy elakadtak a nyomozással.

Ugyanakkor ő volt az, aki egy másik orosz üzletember, Dmitrij Kovtun társaságában találkozott Alexander Litvinyenkóval a londoni Millenium hotelben, ahol a nyomozók - más helyek mellett - a radiaktív polónium 210 nyomaira bukkantak. Litvinyenko a találkozó estéjén már arra panaszkodott, hogy rosszul van és rövidesen kórházba is került, november 23-án pedig meghalt.

Az egykori FSZB-tiszt azzal váltotta ki felettesei és a Kreml haragját, hogy azt állította: a többszáz ember életét követelő, 1999-es moszkvai lakótelepi robbantásokat maga a titkosszolgálat szervezte meg, hogy okot szolgáltasson a második csecsen háborúra.

Egy másik alkalommal egy sajtótájékoztatón jelentette be, hogy parancsot kapott az addigra már Londonba menekült Borisz Berezovszkij meggyilkolására. Litvinyenko ezt követően maga is a brit fővárosba távozott és tavaly kapott brit állampolgárságot.

Halálos ágyán diktált levelében Alekszandr Litvinyenko magát Vlagyimir Putyin orosz elnököt vádolta, aki azonban "abszurdnak" nevezte, hogy ő adott volna parancsot a gyilkosságra.

A jobbára Putyin elnök irányába elfogult orosz média pedig az elnök ellenségei - így Berezovszkij által terjesztett propagandának minősítették a vádakat.

Litvinyenko özvegye ugyanakkor most levelet írt Putyinnak, és az ügy kivzsgálására kérte: "ha nem tesz meg ezért mindent, akkor biztos van takargatnivalója" - fogalmazott Marina Litvinyenko.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×