eur:
394.69
usd:
355.35
bux:
72263.65
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

"Zöldebb" üzemanyagot szeretne Brüsszel

"Zöldebb" üzemanyagokat szeretne az Európai Bizottság. Brüsszelben bejelentették, olyan direktívát dolgoznak ki, amely a széndioxid-kibocsátás csökkentésére kényszerítené a gépkocsigyártókat és az autótulajdonosokat.

A Brüsszeli Bizottság azt akarja elérni, hogy kevesebb káros anyagot bocsássanak ki a járművek. Ezért azt tervezi, hogy a gépkocsi-tulajdonosokat környezetbarát üzemanyag felhasználására, a gyártókat pedig az ilyen üzemanyagok előállítására kényszeríti.

Az EU korábban bejelentett tervei szerint 2020-ig évi 100 millió tonnával akarja csökkenteni a légkörbe juttatott széndioxid mennyiségét.

Az ehhez vezető egyik út az, hogy visszaszorítják a járművek kilométerenkénti károsanyag kibocsátását. Sztavrosz Dimasz környezetvédelmi biztos olyan, kötelező erejű szabályozást akar, amely a jelenlegi 160 gramm/kilométerről 120 gramm/kilométerre mérsékli a maximális széndioxid emissziót a járművekben.

Az üzemanyag-minőségi irányelv módosítása azt jelentené, hogy az üzemanyag-előállítókat köteleznék, termékeik gyártása és felhasználása során 2011-2020-ig évente egy százalékkal csökkenjen a légkörbe jutó széndioxid mennyisége.

Brüsszel ezzel azt akarja, hogy Európában egy új, úgynevezett magas bio-tartalmú üzemanyag terjedjen el, amelyben 10 százalék lenne a környezetbarát módon előállított üzemanyag aránya.

Sajtójelentések szerint a brüsszeli bizottságban kemény vita folyt az üzemanyag-minőség határértékeiről, érthető módon, a gépkocsigyártók és az üzemanyag-előállítók is azt mondják, hogy a szigorú szabályozás növeli majd a fogyasztók költségeit.

Több európai tagállamnak is erős szállítói-fuvarozói lobbija van, és az elképzeléseket csak akkor lehet törvényerőre emelni, ha a tagállamok és az Európai Parlament képviselői is jóváhagyják azokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Zelenszkij magyarázatot adott a fejcserékre, az ukrán főparancsnok megvédte a kurszki offenzívát – Háborús híreink pénteken

Volodimir Zelenszkij csütörtök esti videóüzenetében magyarázatot adott arra, miért volt szükség az elmúlt napokban látott jelentős kormányátalakításra. Az ukrán elnök elmondta, az a cél, hogy a kormányzati intézmények olyan aktívak legyenek, amennyire csak lehetséges, jóval aktívabbak, mint korábban. Eközben Olekszandr Szirkszkij, az ukrán haderő főparancsnoka a CNN-nek adott exkluzív interjújában elmondta, azért volt szükség az augusztus 6-án kezdődött kurszki offenzívára, mert Oroszország új támadást tervezett Ukrajna ellen Kurszk felől. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×