eur:
393.23
usd:
354.13
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Természetvédelmi terület lehet a frontvonal helyén

Az izraeli Háárec című lap értesülése szerint titkos megállapodás született Szíria és Izrael között a zsidó állam által 1967 óta megszállva tartott Golán-fennsík kiürítéséről. Az újság információit szíriai és izraeli oldalról is cáfolták.

Az izraeli Háárec című újság szerint Izrael és Szíria képviselői megegyeztek egy esetleges békemegállapodás feltételeiről. A lap úgy tudja: a tárgyalások titkos európai találkozókon folytak 2004 szeptembere és 2006 júliusa között.

A békeegyezség értelmében Izrael fokozatosan kivonulna az 1967-ben megszállt Golán-fennsíkról. A kiürítés ütemében nincs egyetértés, Izrael 15 évre húzná el a folyamatot, Szíria szerint 5 év alatt is lehetséges lenne a terület kiürítése.

A megállapodás nem jelenti a két ország hivatalos kötelezettségvállalását, de az egyezséget Ariel Saron volt miniszterelnök, majd utódja, Ehud Olmert kormányának tudtával dolgozták ki - írja az újság.

Ugyanakkor Ehud Olmert szóvivője azt mondta: sem a miniszterelnöknek, sem hivatalának nem volt tudomása a szíriaiakkal folytatott titkos találkozókról. Szíriában külügyminisztériumi források szintén tagadják, hogy bármilyen megállapodás született volna.

Feltételek

A Háárec szerint Szíria kötelezettséget vállalna, hogy beszünteti a libanoni Hezbollah és a palesztin Hamasz támogatását, és eltávolodna Irántól is.

A lap úgy tudja, hogy a két ország a Kineret-tó keleti partja mentén természetvédelmi területet hozna létre, amely a Golán lejtőire is kiterjedne. A területet szíriaiak és izraeliek is szabadon látogathatnák. Izrael ugyanakkor megtartaná a Jordán folyó és a Kineret-tó vízkészlete feletti ellenőrzést.

A határ két oldalán demilitarizált övezetet alakítanának ki, amelynek izraeli oldalról egy, szíriai oldalon négy kilométer szélesnek kellene lennie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×