eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Megússzák a börtönt a csődbe ment légitársaság vezetői

Bíróság elé állították Svájcban a tönkrement nemzeti légitársaság, a Swissair egykori vezetőit és az ország pénzügyi elitjének néhány tagját is. A 70 éven át üzemelő Swissair 2001-ben drámai gyorsasággal szüntette be működését.

Csakúgy, mint maga Svájc, az ország nemzeti légitársasága is évtizedeken át a pontosság és a precizitás jelképe volt. 2001. október 2. ezért súlyos sokként érte a Swissair több ezer utasát és munkatársát.

Ezen a napon derült ugyanis ki, hogy a világ különböző pontjain felszállásra váró gépek egy ideig nem indulnak el, mert nincs pénz üzemanyagra.

A céget a svájci szövetségi kormány és magánvállalatok segítették ki rendkívüli hitelekkel. Furcsa helyzet alakult ki, amikor a pilóták egy része arra kényszerült, hogy készpénzért vegyen kerozint.

2002 elejére világossá vált, hogy a vállalat nem éli túl a megrázkódtatást, és a Swissair csődöt jelentett. Ez volt az első nemzeti légitársaság, amely megszűnt, és a felelősök keresése még öt évvel később is folytatódik.

Philippe Bruggissert, a Swissair egykori vezérigazgatóját, Lucas Mühlemannt, a Credit Suisse bank egykori főnökét, további 18 Swissair vezetőt és más nagynevű pénzügyi szereplőt a többi között a könyvelési adatok meghamisításával és hűtlen kezeléssel vádolják.

A Swissair Group az összeomlás előtt 11 milliárd eurós veszteséget halmozott fel, azt követően, hogy nagy bevásárlásba kezdett és egy sor külföldi légitársaságban - például a portugál TAP-ban, a lengyel LOT-ban és a török nemzeti légitársaságban szerzett kisebbségi tulajdont.

Sokba került

Svájci jogi szakértők szerint nem valószínű, hogy bárki is börtönbe kerülhet a vádlottak közül. A per azonban emlékezteti a svájciakat egy olyan pillanatra, amelyet megdöbbenéssel és szégyenkezve fogadtak.

A Swissairnél dolgozni hatalmas presztízst jelentett, és ezért is fogadta olyan nagy sokk, amikor a korábban magabiztos vezetők elismerték a cég veszteségeit.

Emellett az adófizetők milliárdjaiból kellett létrehozni a vállalat utódját, a Swiss-t, amelyet 2005-ben megvásárolt a Lufthansa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×