eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Amikor 70 millióan ajánlanak vizet a folyónak

Mintegy 5 millióan fürdenek meg hétfőn az indiai Gangesz folyóban, a 42 napos kumbaméla vallási ünnep csúcsnapján. A hindu irányzatok mellett keresztény sátrakat is felállítanak.

Tasi István krisnahívő szerzetes az InfoRádióban elmondta: a Gangesz hagyományosan szent folyónak számít a majdnem egymilliárd hindu számára.

Úgy tartják, hogy áldásban részesül, aki megfürdik benne, mert szent iratok szerint a folyó a lelki világból ered, egyenesen Visnu lábától, és a felső bolygókon keresztül folyik le a földre.

Vannak olyan kitüntetett napok, amikor az asztrológiai körülmények még áldásosabbá teszik a Gangeszben való fürdést, és vannak olyan helyek, ahol ez a hatás még fokozottabb.

A kumbaméla ünnepséget négy helyen rendezik meg Indiában, ezek egyike a Gangesz és a Jamna folyók találkozásának helye.

Ez az a négy hely, ahová egy különleges edényből a halhatatlanság nektárja lecsöppent az ősi időkben. Aki ezeken a helyeken fürdik, megszabadul múltbeli bűnei visszahatásától, és eléri a felszabadulást - tette hozzá Tasi István.

Hétfőn, a Királyi Fürdőzés napján több mint ötmillión szabadulnak meg bűneiktől. A 42 napos kumbaméla fesztiválon pedig több mint 70 millióan vesznek részt.

A legnagyobb ünnep

A krisnahívő szerzetes elmondta: ez a világ legtöbb embert megmozgató vallási ünnepe, egész sátorvárosok épülnek fel. A fürdőzés mellett az emberek egy szertartást is bemutatnak, virágot, lángot és vizet ajánlanak a Gangesznek. A nagy templomsátrakban előadások zajlanak, az emberek egész nap közösen énekelnek.

A rituális fürdő úgy történik, hogy az ember leborul a folyó partján, három csepp vizet a fejére hint tisztelete jeléül, és úgy lép be a folyóba - fűzte hozzá.

Tasi István megjegyezte, hogy a hinduizmus sokszínű vallás, sok vallási irányzat van, amelyek békében megférnek egymás mellett. Még keresztény sátrak is vannak, Indiában ugyanis hatmilliós keresztény közösség él.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Támadnak az oltásellenesek Magyarországon - Máris itt az első válasz a veszélyre!

Az oltásellenesség hazai helyzetéről készül felmérés a gyermek háziorvosi praxisokban, miután egyre több gyermekorvost jelentenek fel szülők amiatt, mert nem adnak mentesítést a kötelező védőoltások alól. Erről Kántor Irén, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) új elnöke beszélt a Portfólio-nak egy háttérbeszélgetés után, amelyen többek között kiderült, hogy folyamatosan nő az országban a betöltetlen gyermek háziorvosi praxisok száma, ami jelenleg 150, valamint, hogy továbbra is magas, 62 év a szakmában dolgozó doktorok átlagéletkora. Szó volt az iskolai igazolásokról, az új ügyeleti rendszerről, valamint arról is, hogy a gyermek háziorvosok miként próbálnak meg harcolni az egyre nagyobb mértékű gyermekkori elhízással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 09:46
×
×
×
×