eur:
392.73
usd:
353.98
bux:
72294.5
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Schüssel kimaradt

Hét év kancellárság után pártja parlamenti frakciójának vezetőjeként folytatja politikai pályafutását Wolfgang Schüssel eddigi osztrák kormányfő, aki semmiféle tisztséget sem kapott Ausztria új kormányában.

A politikus pártjának elnöksége Bécsben egyhangúlag hagyta jóvá az Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) kötött kormánykoalíciós megállapodást, és döntött arról is, hogy a pártvezető Schüssel mellett - egyelőre ügyvezetői megbízatással - Wilhelm Molterert állítja az Osztrák Néppárt (ÖVP) élére.

Molterer, aki eddig frakcióvezető volt, az ÖVP elnökségének döntése alapján alkancellár és pénzügyminiszter lesz a szociáldemokrata Alfred Gusenbauer vezette új kormányban, amely csütörtökön lép hivatalba.

A néppártiak a pénzügyi mellett olyan fontos tárcákat irányítanak majd, mint a gazdasági minisztérium, amelyet továbbra is Martin Bartenstein vezet, a külügyminisztérium, amelynek élén továbbra is Ursula Plassnik áll, a gazdasági és környezetvédelmi, amelyet ismét Josef Pröll vezet.

A belügyminisztérium élére Günther Platter eddigi védelmi miniszter került, míg az egészségügyi minisztérium irányítását Andrea Kdolsky veszi át, a tudományos ügyek minisztériumának az élére pedig Johannes Hahn, az ÖVP bécsi szervezetének vezetője került.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párt vezetősége viszont csak 75 százalékos támogatottsággal szavazta meg a néppárttal kötött koalíciós megállapodást.

A testület előtt több tartományi pártvezető is bírálta a megállapodás egyes pontjait, ahogyan Bécsben és vidéken a párt ifjúsági szervezetének aktivistái, a diákság képviselői is felemelték szavukat például a felsőoktatási tandíj érvényben hagyása miatt.

Alfred Gusenbauer pártelnök viszont "a néppárti kormány szociáldemokrata kancellárral" típusú bírálatokkal szemben elégedettségét hangoztatta a kormánytisztségek elosztásával összefüggésben, és azt hangsúlyozta, hogy "az jó Ausztriának".

A II. világháború óta Alfred Gusenbauer az ötödik szociáldemokrata kormányfője Ausztriának, ahogyan az ÖVP is öt kancellárt adott eddig az országnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×