eur:
396.28
usd:
367.22
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Előre hozott választásokat ír ki a palesztin elnök

Előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírásáról döntött Mahmúd Abbász palesztin elnök, aki a palesztin televízióban egyenesben közvetített beszédében azt is jelezte, hogy a Fatah mozgalom nem csatlakozik a Hamász vezetésű kormányhoz.

Abbász azt akarja, hogy a választásokat a lehető legrövidebb időn belül tartsák meg, és ezért megkezdi az egyeztetéseket a központi választási bizottsággal.

Immár elvetve a nemzeti egységkormány gondolatát, Mahmúd Abbász szakértői kormány felállítását javasolta a választásokig tartó átmeneti időszakra.

A palesztin területeken kormányzó Hamász mozgalom azonnal elutasította az előre hozott választások kiírását.

Vaszfi Kabaha, a foglyok ügyében illetékes miniszter közölte, hogy a nemzeti egységkormány megalakítását tartják az egyetlen megoldásnak és a legfontosabb feladatnak.

Választáok három hónapon belül


Jászír Abed Rabbo, a palesztin elnök egyik közeli munkatársa közölte, hogy a választásokat három hónapon belül megtartják, és minden jogi ellenérvet megvizsgálnak az elnöki jogkörökkel összhangban.

Abbász azt mondta, hogy ő írta alá a kormány megalakításáról szóló rendeletet, és fel is oszlathatja a kabinet. Ugyanakkor leszögezte, nem hagyja, hogy polgárháború robbanjon ki.

"A határ, amelyet nem szabad átlépni, a palesztin vér" - mondta az elnök.

Egy évtizede nem tapasztalt belső feszültség alakult ki a palesztin területeken, miután a Hamász és a Fatah között rendre kudarcba fulladtak a tárgyalások a nemzeti egységkormány megalakításáról.

Abbász beszédének első felében rámutatott arra, hogy a válság egyre mélyül, és politikai megoldás nélkül a biztonságot nem lehet helyreállítani.

Az elnök a Hamászt tette felelőssé a feszültségért, és cáfolta, hogy bármiféle összeesküvés lett volna Iszmáil Haníje kormányfő meggyilkolására.

A Haníjét szállító gépkocsioszlopra csütörtök este ismeretlenek golyózáport zúdítottak. A miniszterelnök egyik testőre meghalt, öt ember, köztük a politikus legidősebb fia megsebesült.

Abbász úgy vélte, hogy a palesztin területeken kialakult politikai-pénzügyi válságért is a Hamász a felelős, mert nem volt hajlandó elébe menni a nemzetközi követeléseknek Izrael elismerésére és lemondani az erőszakról, amely aztán a nyugati büntetőintézkedésekhez és a belpolitikai patthelyzethez vezetett.

Izrael Abbász mellett

Izrael támogatásáról biztosította a palesztin elnököt az előre hozott elnök- és parlamenti választások kiírásának bejelentése után.

Miri Eiszin kormányszóvivő kijelentette, hogy az izraeli kormány támogatja a mérsékelt palesztinokat, akik erőszak nélkül kívánnak tárgyalni a zsidó állammal.

Hozzátette, hogy a palesztin elnök az ilyen típusú politikusok közé tartozik.

Mark Regev izraeli külügyi szóvivő annyit mondott, hogy Abbász döntését palesztin belügynek tekintik.

Az amerikai kormányzat és Tony Blair brit kormányfő szintén üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök döntését.

Címlapról ajánljuk
Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

Vámos Petra: nem akarjuk, hogy ennek a kalandnak vége legyen

A spanyolok elleni sikerrel bejutott a negyeddöntőbe a női kézilabda-válogatott, vagyis eldőlt, hogy utazhat majd Lille-be. Vámos Petra, az ezúttal öt gólt szerző irányító azt mondta: most érzi, hogy a csapat megérkezett erre a szintre.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×