eur:
395.43
usd:
366.42
bux:
74079.76
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

A nagykövet döbbenetes vallomása: "folyamatosan zaklatnak"

A Kreml áll az őt folyamatosan zaklató szélsőséges ifjúsági mozgalom akciói mögött - állítja Nagy-Britannia moszkvai nagykövete. Anthony Brentont saját bevallása szerint négy hónapja állandóan követik a Nashi nevű szervezet tagjai, melyek erős szálakkal kötődnek Vlagyimir Putyin elnökhöz.

Folyamatos követés, hivatali autójának megállítása, találkozóinak megzavarása - többek között ezekkel az eszközökkel zaklatja immár hónapok óta a Nashi orosz szélsőséges ifjúsági mozgalom Nagy-Britannia moszkvai nagykövetét.

Anthony Brenton szerint a szervezet és a Kreml kapcsolata közismert: "Vezetőjük többször találkozott Vlagyimir Putyinnal, akinek egyik tanácsadója részt vett a Nashi megalapításában".

"Még ha valaki el is fogadná, hogy nem közvetlenül a Kreml irányítja a mozgalmat, a befolyásolásnak ezen a szintjén a moszkvai vezetés képes lenne leállítani őket, ha akarná" - fogalmazott a nagykövet. Anthony Brenton szerint a helyzet annyira elfajult, hogy már gyakorlatilag nem tud anélkül kilépni a rezidenciáról, hogy ne fenyegetnék.

A szervezet megszerezte a nagykövet előjegyzési naptárát (ami miatt szakértők úgy vélik, hogy az ügyben érintett lehet az orosz titkosszolgálat is), amit arra használnak, hogy minden egyes eseményen megjelenjenek.

Az állandó zaklatás júliusban kezdődött, amikor a brit nagykövet részt vett az orosz liberális ellenzék egyik összejövetelén, amelynek az volt a célja, hogy tiltakozzanak a civil társadalom jogainak korlátozása ellen. A Nashi szerint viszont a diplomata "fasiszta találkozón" vett részt és közölte: addig zaklatják a nagykövetet, amíg az elnézést nem kér.

A nagykövet összejövetelen elmondott beszéde a hírek szerint feldühítette Vlagyimir Putyint is. Nagy-Britannia egyébként is Oroszország egyik legnagyobb kritikusa az Európai Unión belül, ami különösen bosszantja a Kremlt.Bár Moszkva is aláírta azt az egyezményt, amelyek alapján a befogadó országnak garantálnia kell a diplomaták biztonságát, az orosz külügyminisztérium eredetileg azt hangoztatta, hogy a szervezet akciói nem ütköznek a törvénybe. Bár később beleegyeztek abba, hogy fellépnek a nagykövet védelme érdekében, jelentős változás azóta sem történt.

Nem csupán a brit nagykövetet zaklatják Oroszországban. A brit kulturális intézet, a British Council szentpétervári kirendeltségét tavaly folyamatosan adóellenőrök vizsgálták, jelenleg pedig tűzvédelmi okokra hivatkozva a bezárásával fenyegetnek. A BBC Világszolgálat Orosz Adásának műsorának sugárzását pedig tavaly több alkalommal is felfüggesztették az orosz hatóságok.

A brit-orosz kapcsolatok megromlása akkor kezdődött, amikor London nem adta ki Moszkvának a brit fővárosba menekült oligarchát, Borisz Berezovszkijt és a csecsen szakadár politikust, Ahmed Zakajevet.

A viszonyt tovább rontotta, amikor a Kreml azt állította, hogy négy brit diplomata adóvevőt csempészett Oroszországba, hogy azzal kémkedjenek.

Címlapról ajánljuk
Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szilágyi Áron: az egyéni búcsú még nagyon fáj, de a csapaté egy megnyert ezüst

Szeptemberre dönti el a háromszoros olimpiai bajnok kardvívó, hogy folytatja-e sportolói pályafutását. Az Infostart olimpiai tudósítójának a kardcsapatdöntő másnapján beszélt az edzőcsere következményeiről, a generációváltás sikeréről és arról is, hogyan áll a NOB-tagsági kampánya.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Csődbe ment Ukrajna, Kijev béketárgyalásokat akar - Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Megérkeztek az első F-16-os vadászbombázók Ukrajnába. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök törvényt írt alá, amely felhatalmazza Ukrajnát arra, hogy felfüggessze az államadósság finanszírozását, ezután Ukrajna technikai csődbe ment. Bejelentette azt is, hogy Ukrajna a novemberi békekonferenciára meg akarja hívni Oroszországot is. Toreck és Prokovszk felé is nyomulnak előre az orosz katonák. Hamarosan újabb Leopard 2-es harckocsik érkeznek Ukrajnába. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×