eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Gázár: sokat fizetünk-e Európához képest?

Miközben Magyarországon jövőre az embereknek a jelenleginél többet kell fizetniük a gázért, Szlovákiában csökkenni fog a lakosság terhe. Németországban az elmúlt két évben 40, Nagy-Britanniában egy év alatt 20 százalékkal drágult a gáz ára. Európai minikörkép.

Szlovákiában olcsóbb lesz a gáz

Szlovákiában a lakosságnak jövőre nem kell az eddiginél többet fizetnie a földgázért, sőt a - kormány kemény fellépésnek köszönhetően - január elsejétől bár kismértékben, de csökken a gáz ára.

Robert Fico balközép kormánya hivatalba lépése után kíméletlen harcot hirdetett meg a külföldi enegiaszolgáltató nagyvállalatok ellen, melyek a miniszterelnök szerint indokoltalanul nagy hasznot zsebelnek be, miközben évről évre emelik áraikat.

A külföldi többségi tulajdonban lévő Szlovák Gázművek még augusztusban 15 százalékos áremelést tervezett a jövő évre, ám a kormány határozott fellépése valamint a központi árszabályozási hivatal keresztülhúzta számításait.

Kompromisszum a "csak 3" százalék

A hosszas tárgyalássorozat eredménye az lett, hogy jövőre valamivel több mint három százalékkal csökken a lakossági gáz ára. Igaz ehhez a kedvező lépéshez hozzárult a kőolaj világpiaci árának csökkenése valamint a szlovák korona árfolyamának látványos erősődése is.

Robert Ficóék eredetileg 5 százalékos árcsökkenést követeltek, de végül hajlottak a kompromisszumra. Jövőre egy köbméter gáz ára a lakossági kisfogyasztók számára kb. 17 korona, azaz 120 forint lesz. Ehhez jön még az állandó havi gázdij, mely független a fogyasztástól, ezt az árhivatal havi 60 koronában, azaz több mint 420 forintban szabta meg.

A kormány további árcsökkenésre akarja rávenni a gázművet azzal az indokkal, hogy Szlovákiában még mindig túl magas a gáz ára. Egy kis családi ház fűtése havonta átlagosan négy és fél ezer koronába, azaz több mint 32 ezer forintba kerül, emiatt főleg vidéken az utóbbi években sokan visszatértek a korábbi fa- vagy szénfűtéshez, mely olcsóbb ugyan, de kedvezőtlen a környezetre, emiatt a kormány továbbra is gázfűtést részesiti előnyben.

Németország: két év alatt 40 százalékos emelkedés

A berlini gazdaságkutató intézet úgy véli, hogy a német fogyasztóknak aligha jelent anyagi előnyt a kínálat bővülése az energiaellátás terén ugyanis az áfa januárra tervezett 3 százalékos emelése a gáz árát is érinteni fogja. Így becslések szerint jövőre havonta közel 2 euróval drágul egy átlagháztartás gáz-számlája, ha az orosz Gázprom nem emeli az eddigi árat.

A legutóbbi gázáremelés a múlt hónapban volt, így 2004 óta átlagosan 40 százalékkal nőtt a német családok gázfogyasztásra fordított kiadása. Jelenleg átlag 7 centbe kerül egy köbméter háztartási gáz, így egy-egy család az energiahordozók közül évente csupán a gázra 1120 eurót költ.
Noha a kormány ismételten kísérletet tett az energiaárak kordába szorítására, erőfeszítése a jelek szerint pusztába kiáltott szó maradt. A fogyasztóvédelmi szervezetek is csupán azt tudták elérni, hogy a kínálat bővülésével egyidőben átláthatóbbá tették az árkalkulációt.

A Gazprom félrebeszél?

Azonban az energiavállalatok, köztük a vezető szerepet játszó E.on Ruhrgas helyzete sem könnyű, mert Németország egyik legfontosabb szállítója, a moszkvai Gazprom árait attól teszi függővé, hogy mennyit fizetnek egy hordó nyersolajért a nemzetközi piacon.

A Ruhrgas szóvivője azonban nem tudta megállni, hogy ne utaljon a kőolaj árának fokozatos csökkenésére, miközben a Gazprom állandóan többet követel ügyfeleitől.

Berlini politikusok közül többen úgy vélik, hogy a Gazprom egyre inkább fojtogatja Európát. Ellenzéki körök pedig nyíltan kimondták, hogy a kormány elhibázott energiapolitikájának hatására Németország fokozatosan kiszolgáltatta magát az orosz gázszállításoknak, amin aligha változtat a felelősök energia-takarékosságra szóló egyre gyakoribb felhívása.

Jól értesült források szerint a Gazprom - a német áfaemelést követően - a jövő év tavaszán újabb 15 százalékos emelést fontolgat és ez átlagosan már havonta 14 euró többletkiadást róna egy-egy háztartásra.

Nagy-Britannia: egy év alatt 20 százalékos drágulás

Nagy-Britanniában is egyre magasabbak a gázárak, ez évben majdnem 20 százalékkal növekedtek. Az ország jelentős mértékben önellátó volt, a gázt az Északi-tenger alatti gázmezőkről termelte ki. De ezek a gázmezők kimerülőfélben vannak, a britek az eddiginél nagyobb arányú gáz-behozatalra szorulnak és nehezen találnak kedvezményes árú gázt a nemzetközi piacon.

Pedig Nagy-Britanniában elsősorban gázzal fűtenek és főznek, még a falvakban is. A városokban már rég betiltották a fa- vagy széntüzeléses kandallókat a légszennyezés miatt.

A lakosság nagy része családi házban lakik, magának kell gondoskodnia a fűtésről. Vagy etázsfűtést működtet, vagy egyedi, szobánkénti gázkályhákat, esetleg gázzal táplált, izzó szenet utánzó gáz fűtőberendezést a kandallóban. Október végétől olykor júniusig, mert hűvösek a tavaszi esték is.

A negyedéves gázszámla tehát tetemes összegre rúg a fűtési időszakban. A kiskeresetűek oltogatják, gyújtogatják a gázkályhát, ki- be kapcsolgatják az etázsfűtést, régi angol felfogás, hogy a hálószobákat tulajdonképpen nem kell fűteni.

A gázszolgáltatók trükkjei

A gázszolgáltatók Angliában privatizáltak, s csalogatják a fogyasztókat, hogy olcsóbbak a konkurenciánál, engedményt nyújtanak a nehezen fizetőknek. De ha már elég fogyasztót csábítottak át magukhoz, akkor ők is hirtelen árat emelnek. A gáz kétségtelenül olcsóbb a szigetországban, mint Francia-, Olasz- vagy Németországban.

Az egyedülálló nyugdíjasnak az állam telente jövedelemtől függetlenül 200 font fűtési segélyt folyósít, az idős házaspárok között megosztja ezt az összeget. Ez nagyjából fedezi egy átlagos méretű családi ház negyed éves gázszámlájának a kétharmadát.

A jóléti állam imázsa számára kellemetlen, ha kihűlés miatt meghalt nyugdíjast találnak a lakásában. S ez egyre kevésbé fordul elő. De a gázárak emelkedése sajnos nem áll meg Angliában sem, a szolgáltatók számára ugyanis három év alatt háromszor drágábbá vált a nagykereskedelmi gáz ára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×