eur:
387.69
usd:
357.02
bux:
0
2024. május 17. péntek Paszkál

"Nincs mit veszítenünk" - roma menekülés Svédországba

A magyar állampolgárok nem kaphatnak Svédországban menedékjogot, mivel uniós állampolgárként nem jogosultak menedékjogra - közölte a budapesti Svéd Nagykövetség.

A nagykövetség közleményében azzal indokolta döntését, hogy Svédországban nincsen hivatalos munkavállalási célú bevándorlási lehetőség.

Az elmúlt hetekben csaknem 150, Pécs és Mohács környéki magyar állampolgár kért politikai menedékjogot az elmúlt négy hétben Svédországban.

Munkavállalás vagy politikai menedékjog

Polgár Viktor, a külügyi tárca szóvivője korábban arról számolt be, hogy a magyarok munkavállalási céllal, vagy politikai menedékjogot kérni mentek Svédországba. A svéd menekültügyi hatóságok várhatóan valószínűleg kitoloncolják őket Svédországból.

A külügyi szóvivő úgy tudja: elterjedt a hír, hogy aki nem kap munkát Svédországban, az fejenként 30 ezer svéd koronás támogatásra jogosult. Az információ természetesen nem igaz - tette hozzá Polgár Viktor.

A szóvivő tévhitnek nevezte azt is, hogy a Svédországba érkezők azonnal szociális segélyben részesülhetnek, mivel a jogosultság általában csak egy év munkaviszony, valamint az ez idő alatt befizetett tb-befizetések után alakul ki.

OCÖ: nincs politikai indíték

Az Országos Cigány Önkormányzathoz eljutott információk szerint a munkavállalás, a jobb élet reményében indultak útnak Baranya megyéből az emberek, többségében romák - mondta Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke. Az ügynek feltehetően nincs politikai oka.

Az OCÖ elnöke normális dolognak nevezete, hogy az Európai Unió tagállamain belül az emberek jönnek-mennek és ott telepednek le, ahol a legjobb megélhetési feltételeket tudják saját maguk és családjuk számára megteremteni.

Újabb családok készülnek

"Jelenleg is vannak olyan családok, akik Svédországba készülnek. A kisebbségi vezetők azonban maradásra próbálják bírni őket. Nem megoldás, hogy a kormány gazdasági intézkedéseire és a munkanélküliségre kivándorlással válaszolunk. Ezeket a problémákat helyben kell orvosolni" - mondta Csonka Sándor, a Lungo Drom baranyai alelnöke arra reagálva, hogy egyre nehezebb megélhetésükre hivatkozva, társaikat követve, csütörtökön további mohácsi és város környéki családok is elutaztak Svédországba.

"Vasárnap reggel hat órakor indul a gépünk Budapestről. Utazik az egész család. Huszonötezer forintot fizettem a jegyekért, a pénzt úgy kértem kölcsön, amint munkát kapok, visszafizetem. Meg kell próbálnunk, nincs mit veszítenünk" - mondta Szalai Gábor, aki a város közhasznú munkásaként negyvenezer forintot kap kézhez havonta, és úgy érzi, a növekvő rezsiköltségek miatt jövőre már nem tudja eltartani feleségét és két gyermekét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

Politológus a Fico-merényletről: elkezdhetünk hozzászokni az ilyesmihez

A szlovákiai társadalom hosszú ideje nagyon feszült, és a politikusok a merénylet után is inkább hergelnek, mintsem nyugtatnak – mondta az InfoRádióban a szlovákiai Fórum Intézet elnöke. Öllös László politológus, filozófus szerint a kampány hátralévő része a Robert Fico elleni támadásról szól majd, és a meglőtt kormányfő pártjának támogatottsága növekedni fog.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×