eur:
385.64
usd:
354.14
bux:
68673.84
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Egymillió aláírás a nagyobb beleszólásért

Nagyobb beleszólást adna az uniós állampolgároknak az a kezdeményezés, amelyet csütörtökön indítottak útjára Brüsszelben. Az Európai Polgári Kezdeményezés értelmében, ha valamely témában összegyűlik egymillió aláírás, akkor a Bizottságnak javaslatot kell tennie a közösségi jogszabályok megváltoztatására.

Európai Polgári Kezdeményezés - ezt a nevet viseli az a program, amelyet csütörtökön indítottak útnak. Brüsszelben több európai parlamenti képviselő is támogatja az ötletet, amelynek lényege: ha összegyűlik egy-egy témában egymillió aláírás, akkor az Európai Bizottság tegyen javaslatot az uniós jogszabály megváltoztatására.

A kezdeményezők ezzel azt szeretnék elérni, hogy nagyobb beleszólásuk legyen az uniós polgároknak a közösségi ügyekbe. Azt mondják: mivel az EU egyre inkább befolyásolja az emberek mindennapjait, így elvárható, hogy az érintettek újabb csatornákon mondhassák el véleményüket, aggodalmaikat a döntéshozóknak.

A kezdeményezés kitalálói most először ahhoz gyűjtik az aláírásokat, hogy az unió egyáltalán elismerje azt. A szimpatizánsok támogatására minden tagállamból számítanak, és interneten is alá lehet írni az ívet.

A nyilatkozat több uniós nyelven is megtalálható, például angolul, lettül, lengyelül, németül, magyarul, még nem uniós nyelvek is szerepelnek a listán, mint amilyen a bolgár és a román, sőt: egy műnyelven, az eszperantón is megtalálható. Viszont a nyilatkozat máltai és ír változata egyelőre nem szerepel a kezdeményezés honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Vége az operációnak: mesterséges kómában tartják a szlovák miniszterelnököt

Robert Fico többórás műtéten esett át, miután egy merénylő többször rálőtt és életveszélyesen megsebesítette.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×