eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

86.000 tonna acél tart Korea felé, két ügyvéddel a fedélzeten - képgaléria

Hadüzenettel érnek fel az Észak-Koreára kivetett ENSZ-szankciók - közölte a phenjani kormány a büntetőintézkedésekre reagálva. Noha az amerikai elnök többször elmondta, hogy nem akar háborút, a haditengerészet egyik hordozója a térségbe indult gyakorlatozni.

Észak-Korea "könyörtelenül lesújt" azokra, akik arra használják az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, hogy megsértsék az ország szuverenitását. Észak-Korea békét akar, de nem riad vissza a háborútól - közölte a phenjani külügyminisztérium.

Az ENSZ BT Észak-Korea kísérleti atomrobbantására válaszolva hozta a büntető intézkedéseket, amelyeket a kommunista kormány már előzetesen háborús provokációnak minősített. Az észak-koreai hadsereg képességeiről bővebben itt olvashat.

A haditengerészet gyakorol

Az amerikai elnök többször kifejtette, hogy nem akar háborút, mindenesetre az amerikai haditengerészet Kitty Hawk repülőgép-hordozója egy flottacsoport élén előbb a Tokiói-öbölben, utána a Japán-tengeren, a Koreai-félszigethez közel vesz részt hadgyakorlaton.

A USS Kitty Hawk egyébként az egyetlen amerikai hordozó, amelynek bázisa nem az Egyesült Államokban van, hanem Japánban; ezúttal is yokosukai haditengerészeti bázisról futott ki a hadgyakorlat-sorozatra.

A hajó más szempontból is különleges: ez a US Navy legidősebb szolgálatban lévő repülőgép-hordozója.

A hajó gerincfektetésére 1956. december 27-én került sor, 1960-ban bocsátották vízre, szolgálatba pedig 1961. április 21-én állították.

A Kitty Hawk részt vett a vietnami háborúban, az Öböl-háborúban, támogatta a szomáliai ENSZ-erőket, hozzájárult az afganisztáni tálib uralom megdöntéséhez, Irak 2003-as megtámadásakor pedig 104 napos bevetéssorozatot hajtott végre.

A hajó névadója egy négy egységekből álló, még hagyományos meghajtással épült repülőgéphordozó-osztálynak.

Testvérhajói közül a USS John F. Kennedy még szolgálatban van, a Constellation-t és az Americát már kivonták a hadrendből.

A hordozó szeptember közepén tért haza egy 99 napos bevetésről, ezalatt részt vett a hatalmas erőket - köztük három hordozót is - felvonultató Valiant Shield 2006 hadgyakorlaton is.

Impresszív adatok

A lefelé nyolc, felfelé tizenegy szintes hajó 15,2 millió liter üzemanyagot tud tankolni, az elektromos rendszer kapacitása 14 millió watt.

A fedélzeten 2.400 telefon, 1.500 számítógép és 4 pénzkiadó automata van, a belső, zártláncú televízión 6 csatorna közül válogathat a személyzet, ehhez jönnek a műholdas programok.

<

Képek a USS Kitty Hawk repülőgép-hordozóról (képgaléria)

A mintegy 5.500 fős személyzet kényelmét egyebek mellett 5 fogorvos, 6 sebész, 65 kórházi ágy, 2 ügyvéd, 3 pap, és 2 fodrászat szolgálja.

A katonai rendszerhez a többi között 4 gőzkatapult és 4 repülőgéplift tartozik. A hajó önvédelmét a Sea Sparrow légvédelmi rakéták és a Phalanx automata gépágyúrendszer szolgálja.

A hajó repülőcsapataihoz tartozik négy vadászrepülő század (F/A-18 Hornet vadászbombázókkal), egy tengeralattjáró-elhárító század (SH-60 Sea Hawk helikopterekkel), egy elektronikai harcászati század (EA-6B Prowler gépekkel), egy felderítőszázad (E-2 Hawkeye gépekkel); valamint egy ellátószázad.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×