eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga

"Néha arról álmodoztam, ha lenne egy baltám, levágnám a fejét"

Nyolc éven át senki mással nem beszélhetett, mint fogvatartójával, szerda este azonban kilépett a nagyvilág elé Natascha Kampusch. A tízéves korában elrabolt osztrák lány első és egyelőre egyetlen televíziós interjújában egyszerűen "a bűnözőnek" nevezte elrablóját. Az interjút több tíz millióan nézték csak Ausztriában és Németországban.

"Azt hiszem erősebb voltam, mint ő. Labilis személyiség volt (...), nem volt önbizalma. Pár órával azután, hogy elrabolt, már láttam, hogy nem normális" - beszélt elrablójáról Natascha Kampusch.

1998-as elrablása után hat hónapon át egyáltalán nem volt kapcsolata a külvilággal, csak fogvatartójával érintkezhetett.

A lány elmondta, hogy eleinte úgy érezte, meg fog őrülni az apró cellában. Vizes palackokat vágott a falhoz, és megpróbált zajt kelteni, hogy a szomszédok meghallják.

"Két év után adott nekem egy rádiót, később pedig újságokat is vett nekem. Miután elolvastam, mindig ellenőrizte, hogy nem írtam-e rájuk valamit. Paranoiás volt" - tette hozzá.

A lány elmondta: 12 éves korától kezdve kiszabadulását tervezte. Megígérte magának, hogy soha nem adja fel a szökés gondolatát, és amikor nagyobb és erősebb lesz, egy nap elmenekül.

Elrablója azonban azzal fenyegette meg, hogy ha megpróbál megszökni, mészárlásba kezd.

"Egyszer, amikor elvitt vásárolni, odajött hozzám egy eladó, és megkérdezte: segíthetek? Nem tudtam mit tegyek. Mit mondhattam volna? A legtöbb amit tehettem az volt, hogy úgy mosolyogtam, ahogy a régi fényképemen, amiről azt feltételeztem, hogy a rendőrség nyilvánosságra hozta".

"Egyszer ki akartam ugrani a mozgó autóból, de nagyon erősen tartott, és úgy felgyorsított, hogy nekivágódtam az ajtónak" - idézett fel egy másik alkalmat a 18 éves lány egy osztrák napilapnak adott interjújában.

Az osztrák közszolgálati televízióban sugárzott interjúban Natascha Kampusch nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy helyesbítse azt a róla kialakult képet, miszerint valahogy elfogadta volna fogvatartóját és elutasítaná szüleit.

Egy hete egy nyílt levélben még érződött az együttérzése elrablójával, aki augusztus 23-ai szökése után egy vonat alá vetette magát.

A szerda esti interjúban azonban már keményebben beszélt elrablója öngyilkosságáról.

"Senkinek nem lenne szabad megölnie magát. Annyi információt adhatott volna át", információt, amely segített volna helyreállítani életét - utalt rá az elrabolt lány.

A szülei kapcsán kijelentette: "szeretem őket, nincs köztünk nézeteltérés". Ennek ellenére azonban még nem találkozott sem anyjával, sem apjával hosszabb időre.

Az interjúban Natascha Kampusch beszélt arról is, hogy még mindig át-átéli szökését. Amikor fogvatartója figyelmét elterelte anyja telefonhívása, kerteken át rohanva szökött el és sikerült meggyőznie egy nőt, hogy segítsen neki. Amíg a rendőrség megérkezett, folyamatosan attól félt, hogy elrablója megtalálja és megöli.

A magabiztosnak tűnő, sápadt tinédzser, aki sokszor lehunyt szemmel beszélt az interjú során, mivel szemét bántotta az erős fény, számos kérdést elutasított, és óvatosan fogalmazta meg válaszait. Elrablójával kialakult kapcsolatáról például alig fedett fel valamit.

Az osztrák Kronen Zeitung napilapnak és a News magazinnak adott interjúi becslések szerint mintegy 1 millió eurót hoztak a 18 éves lánynak, aki többek között iskoláztatására, illetve valószínűleg orvosi kezelésekre költi a pénzt, mivel szív- és érrendszeri problémái alakultak ki.

Címlapról ajánljuk
Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

Bánhidi Bence: a lecke fel van adva

A magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai szerint a rossz kezdés volt az Egyiptom elleni vereség oka, de arra lehet építeni, hogy nyolcgólos hátrányból is felállt a csapat.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tart előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért támogatja annyi ország Oroszországot, mi a nagyság titka, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×