eur:
395.12
usd:
371.08
bux:
65119.45
2024. április 19. péntek Emma

Sokan várják a muzulmán törvénykezést Nagy-Britanniában

Első ízben haladta meg Nagy-Britannia népessége a hatvanmilliót, és London szintén csúcsot állított fel 7,5 millió lakossal. Negyven éve nem szaporodtak ilyen arányban a britek, de a hatvanmilliós népesség elérését a nagyarányú bevándorlás is segítette.

2004-2005-ben több mint 300 ezer külföldi kapott brit állampolgárságot. Nagy-Britannia így a világ hatodik legsűrűbben lakott országa lett, bizonyos kisebb nemzeteket nem számítva.

A természetes szaporodás mindazonáltal számottevő, a születések aránya jelentősen meghaladja a halálozásokét. Emellett a britek immár tovább élnek, mint korábban; a nyolcvan évesnél idősebbek aránya 2 százalék.

London népessége minden eddiginél nagyobb: 7,5 millió, ami meglepő, ugyanis nagy az elvándorlás a fővárosból az ország nyugalmasabb és főleg olcsóbb vidékeire. Huszonötezren költöztek el tavaly Londonból, de új lakosok jöttek a helyükre, főleg ázsiai bevándorlók.

Az etnikai arányok változása problémákat is okoz. Elsősorban az iszlám fundamentalizmus.

Az angolok megrökönyödve vették tudomásul, hogy a tavalyi öngyilkos metrórobbantást Nagy-Britanniában született muzulmánok hajtották végre.

A kormány e hét elején nagyszabású beilleszkedési, integrálási programot hirdetett meg.

A tanügyi illetékesek hosszas viták után úgy határoztak, hogy a felekezeti iskolák kérdését nem bolygatják, a mohamedán tanintézetek épp úgy kapnak állami támogatást, mint a történelmi egyházak iskolái, jóllehet a muzulmánok elkülönülésre nevelnek.

Egy új felmérés szerint a nagy-britanniai mohamedánok 28 százaléka reménykedik abban, hogy idővel az egész szigetországban az iszlám vallás fog uralkodni, és még ennél is többen hiszik, hogy be kellene vezetni minden brit számára a mohamedán vallási törvényeket.

Ugyanakkor a brit muzulmánok több mint nyolcvan százaléka elégedett brit állampolgárságával.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×