eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Kubáért és Venezueláért felelős "hírszerző főnököt" nevezett ki Washington

Az Egyesült Államok "hírszerző főnököt" nevezett ki pénteken a Kubára és Venezuelára irányuló titkos szolgálati akciókhoz. Ilyen poszt eddig csak Észak-Korea és Irán esetében létezett, vagyis olyan országokkal kapcsolatban, amelyeket George Bush amerikai elnök "a gonosz tengelyéhez sorolt".

John Negroponte, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) főnöke szerint az új "misszióvezetőknek" feladata "stratégiai szinten felügyelni a titkosszolgálati akciókat", és "biztosítani az ezekkel az országokkal kapcsolatos stratégiák megvalósítását".

A CIA vezetője azonban részletekbe nem bocsátkozott, csupán annyit mondott, hogy "ezek az erőfeszítések különösen fontosak ma, amikor a kormány egyre inkább tisztában van azokkal kihívásokkal, amelyeket Kuba és Venezuela jelent az amerikai külpolitika számára".

A tisztséget ideiglenesen J. Patrick Maher, a CIA politikáját támogató iroda eddigi igazgató-helyettese, Latin-Amerika-szakértő tölti be, aki 32 éve dolgozik a testületnél.

J. Patrick Mahernek fontos szerepe volt a CIA kolumbiai terrorista-ellenes stratégiájának kidolgozásában, és több akciót irányított a karibi-térségben is.

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×