INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Kubáért és Venezueláért felelős "hírszerző főnököt" nevezett ki Washington

InfoRádió / MTI
Az Egyesült Államok "hírszerző főnököt" nevezett ki pénteken a Kubára és Venezuelára irányuló titkos szolgálati akciókhoz. Ilyen poszt eddig csak Észak-Korea és Irán esetében létezett, vagyis olyan országokkal kapcsolatban, amelyeket George Bush amerikai elnök "a gonosz tengelyéhez sorolt".

John Negroponte, az amerikai központi hírszerző hivatal (CIA) főnöke szerint az új "misszióvezetőknek" feladata "stratégiai szinten felügyelni a titkosszolgálati akciókat", és "biztosítani az ezekkel az országokkal kapcsolatos stratégiák megvalósítását".

A CIA vezetője azonban részletekbe nem bocsátkozott, csupán annyit mondott, hogy "ezek az erőfeszítések különösen fontosak ma, amikor a kormány egyre inkább tisztában van azokkal kihívásokkal, amelyeket Kuba és Venezuela jelent az amerikai külpolitika számára".

A tisztséget ideiglenesen J. Patrick Maher, a CIA politikáját támogató iroda eddigi igazgató-helyettese, Latin-Amerika-szakértő tölti be, aki 32 éve dolgozik a testületnél.

J. Patrick Mahernek fontos szerepe volt a CIA kolumbiai terrorista-ellenes stratégiájának kidolgozásában, és több akciót irányított a karibi-térségben is.

A címlapról ajánljuk