INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Izrael készült Libanon megtámadására?

InfoRádió / MTI
Az Egyházak Világtanácsa szerint már azelőtt készen álltak a Libanon elleni izraeli hadműveleti tervek, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet elrabolta az izraeli hadsereg két katonáját. Izrael jeruzsálemi közlés szerint a két elrabolt katona kiszabadításának szándékával indított háborút július 12-én Libanon ellen.

Közel-keleti úton járt az Egyházak Világtanácsának küldöttsége, melynek végén a delegáció közölte: "Libanon különféle közösségeinek képviselői, kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a(z izraeli) rombolás (Libanonban) szándékos volt, előre eltervezett".

A genfi székhelyű szervezet háromfős küldöttségének tagja volt egy protestáns tiszteletes, egy római katolikus pap és az Egyházak Világtanácsának egyik tisztségviselője.

A delegációt Libanonban Fuád Szinjóra kormányfő, Ciszjordániában Mahmúd Abbász elnök fogadta. Izraelben ugyanakkor nem találkozhattak a kormány egyetlen képviselőjével sem, igaz, a zsidó állam két főrabbija közül az egyikkel, Jónah Mecgerrel megbeszélést folytattak.

Az Egyházak Világtanácsa összesen 348 keresztény - protestáns, ortodox, anglikán és egyéb - egyházat és felekezetet tömörít, s szorosan együttműködik a római katolikus egyházzal.

A címlapról ajánljuk