eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cáfolta a román államfő, hogy besúgó lett volna

Miután többen is azzal vádolták meg, hogy a kommunista rezsim titkosszolgálatának besúgója volt, Traian Basescu román államfő szerdán cáfolta a híreszteléseket.

A román államfő cáfolta, hogy a kommunista Románia titkosszolgálata, a hírhedt Securitate besúgója vagy alkalmazottja lett volna.

Traian Basescu azt követően döntött úgy, hogy kiáll a nyilvánosság elé, hogy a legnagyobb ellenzéki politikai erő, a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége felszólította: hozza nyilvánosságra az eddig román titkosszolgálatok által őrzött aktáit.

A kormányon lévő Konzervatív Párt elnöke, Dan Voiculescu - akiről az átvilágítással foglalkozó, a Securitate irattárát tanulmányozó tanács (CNSAS) besúgói múltja miatt nemrég hozott elmarasztaló döntést - nyíltan megvádolta Traian Basescut, azt állítva róla, hogy együttműködött az egykori politikai rendőrséggel.

Sem nyilatkozat, sem jelentés

Románia első embere kifejtette: esetleges securitatés dossziéját azért nem tudja közzétenni, mert eddig egyetlen titkosszolgálatnál sem találtak olyat.

Rámutatott: a volt politikai rendőrségnek sem együttműködőként, sem alkalmazott tisztként nem dolgozott. Emellett cáfolta, hogy besúgást vállaló nyilatkozatot írt volna alá, vagy jelentéseket adott volna a Securitaténak.

Traian Basescu emlékeztetett, hogy a rendszerváltás óta ő az első államfő, aki több mint 1 millió 350 ezer dosszié hozzáférhetőségét rendelte el, majd a politikusokra vonatkozó, eddig nemzetbiztonsági szempont miatt zárolt akták titkosítási kötelezettségét is feloldotta.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×