INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Felfüggesztették a dohányzási tilalmat

Infostart / InfoRádió
A kenyai legfelsőbb bíróság felfüggesztette a hivatalos helyeken való dohányzás tilalmát előíró törvényt, miután a cigarettagyártók hivatalos panaszt nyújtottak be.

A törvény előírta, hogy - az európai gyakorlathoz hasonlóan - figyelmeztető feliratokat kell elhelyezni a cigarettásdobozokon, valamint tilos rágyújtani a nyilvános helyeken, továbbá az olyan bárokban, ahol nincs elkülönített dohányzásmentes rész.

A legfelsőbb bíróság azért függesztette fel 30 napra a törvényt, mert mindössze egy héttel ezelőtt jelentették be az intézkedést, így a dohánygyártóknak nem volt elég felkészülési idejük.

A jogszabály arról is rendelkezik, hogy a figyelmeztető felirat nélküli cigarettásdobozokat ki kell vonni a forgalomból.

A BBC beszámolója szerint az ötmillió kenyai dohányos elbizonytalanodott, mivel a törvény nem határozza meg egyértelműen, mi számít nyilvános helynek, ahol tilos a dohányzás.

Az azonban bizonyos, hogy irodákban, buszpályaudvarokon, repülőtereken és sportrendezvényeken tilos rágyújtani, akit dohányzáson érnek, mintegy 150 ezer forintra vagy fél év börtönre is ítélhetik.

A címlapról ajánljuk