eur:
388.96
usd:
361.09
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Egy francia falu felépíti a kommunizmust?

Egy francia falu nemrég elhunyt mészárosa a településre hagyta házát és birtokát. Cserébe azt kérte a közösségtől: örökségét felhasználva valósítsa meg a kommunizmust.

Albert Le Roy keményvonalas marxista volt. Néhány hónapja halt meg, végrendelete azonban csak most került elő egy fiók mélyéről. A férfi vagyona 140 ezer eurót, azaz több mint 36 millió forintot tesz ki.

Az egykori Francia Kommunista Párt egyik tagja megakadályozta, hogy a helyhatóság eladja az épületet és a hozzá tartozó 2,5 hektáros területet.

A falu néhány lakója úgy látja, hogy a település vezetésének tiszteletben kellene tartania az egykori mészáros kérését. Mások azonban azt gondolják, hogy a polgármesternek nem kellene ezzel foglalkoznia.

Az elöljáró csak annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy a kommunizmus ilyen fajta helyi megvalósítása meglehetősen ritka.

Szerinte a problémát nehéz megoldani, először is azt kellene tudni hozzá: mit értsenek a kommunizmus felépítése alatt. A falu azt is fontolgatja, hogy az épületet szociális intézménnyé alakítja.

Le Roy úr egyébként egy 1970-ben készült Moszkviccsal járt, baloldali barátaival pedig minden nap megivott egy pohár vörösbort a templommal szemben lévő kávézóban.

Címlapról ajánljuk

Horváth Péter a matematikaérettségiről: nagyon korrekt volt a feladatsor

A korábbi évekhez képest könnyebbnek mondható az idei matematikaérettségi – vélekedett az InfoRádióban Horváth Péter matematikatanár, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke. Saját tanítványain is azt látta, hogy a felkészült diákokat nem érhette komolyabb meglepetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, a magyar tőzsdén a Richter a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitart a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban vannak, míg Amerikában óvatos emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×