eur:
395.91
usd:
358.41
bux:
71994.59
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Két tonna arany "túlélte" a tűzvészt

Sértetlen maradt két tonna arany és 14 millió dollár az isztambuli Atatürk nemzetközi repülőtér teherszállítmányozási részlegében május 24-én hatalmas tűzvészben - közölte a vizsgálatban részt vevő ügyész.

Ömer Güner Sazak elmondta, hogy még mindig nem tudják, mi idézhette elő a tüzet.

Hozzátette, hogy még korai bármilyen egyértelmű okot megnevezni, minden lehetőséget megvizsgálnak, beleértve a szabotázst is.

A tűzben "megmenekült" készpénzt - tíz zsákban szétosztott 14 millió dollárt - a Sistem Lojistik nevű török logisztikai cég széfjeiben őrizték, és az American Express hitelkártya-társaságnak küldték.

A két tonna aranyat ugyancsak széfekben tárolták, de négyszáz kilogramm ezüstről azt gyanítják, hogy elolvadt a hatalmas hő hatására.

A repülőtéren 150 ezer négyzetméternyi raktár borult lángokba percek alatt. Kétezer dolgozó menekült el a helyszínről pánikszerű gyorsasággal, és ennek köszönhetően csak hárman szenvedtek füstmérgezést, haláleset nem történt.

A hatalmas fekete füst miatt, amelyet tíz kilométerről is látni lehetett, ideiglenesen le kellett zárni a kifutó- és leszállópályák egy részét, és ez némi késedelmet okozott a járatokban. A nagyobb kárt azonban az épületekben és az ott őrzött rakományokban okozta a tűz.

Egy korábban ismeretlen radikális kurd szervezet még aznap közölte, hogy aktivistái gyújtották fel az épületet.

A Kurdisztáni Szabadság Sólymai elnevezésű szervezet állítását a hatóságok nem erősítették meg, mondván, még mindig vizsgálják a helyszínen a bizonyítékokat.

Címlapról ajánljuk
Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

Szabó László párizsi értékelése: ez a magyar parasport aranycsapata!

A feladat, hogy a mindennapokban is nőjön a fogyatékkal élők iránti elfogadás, mindenkié, a médiáé is: "ne mástól várjuk el, hogy majd ő elvégezze azt a munkát, amit a fogyatékosok érdekében lehet végezni, hanem nézzük meg, hogy mi mit tehetünk értük" – fogalmazott az InfoRádióban a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Riasztást kapott Európa: itt a nyári pokol vége, de máris új veszély leselkedik ránk

Az időjárás-előrejelzések szerint a héten véget érhet Magyarországon is a szinte egész nyáron jelentős kánikula, azonban az extrém időjárás a hőhullámok végével sem szűnik meg Európában. A Severe Weather Europe friss elemzése szerint a hőséget okozó hőkupola-effektus megszűnésével dinamikusabban változó, extrém időjárás köszönthet be az Alpok régiójában és Közép-Európában, heves esőzéssel és áradásokkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×