INFORÁDIÓ
2021. szeptember 23. csütörtök
Tekla

zoboki gábor

építész

nemzeti táncszínház

operaház

budapest

interjú

Zoboki Gábor, a Nemzeti Táncszínházat tervező ZDA - Zoboki Építésziroda vezető építésze beszél a Nemzeti Táncszínház új épületének sajtóbejárásán a fővárosi Millenáris parkban 2019. február 15-én. Az új kulturális intézményt ezen a napon ünnepélyesen adják át, a nyitógálával megkezdődik a 2019-es Budapest Táncfesztivál.

Zoboki Gábor: Budapest a világ egyik legjobb helye

A magyar főváros elképesztő adottságokkal bír, és az egyedi szellemiségét még nem sikerült elrontani, bár mindent megtettünk érte - mondta
Zoboki Gábor Ybl-díjas építész az InfoRádió Aréna című műsorában. Beszélt a gyalogos Lánchíd álmáról, a Duna-part visszahódításáról, az urbanisztikai és az építészeti szakmai párbeszédének a hiányáról, és kiderült, hogy nemcsak rajzol, hanem felmászik az állványzatra is az építkezéseken. A beszélgetés szerkesztett és rövidített változata.

Milyen Budapest így 2019 elején arculatát, városképét vagy akár szerethetőségét tekintve?

Európa egyik legfiatalabb fővárosa, 1873-ban egyesült három nagyobb városrész és tízes nagyságrendű falu. A Közmunkák Tanácsa Podmaniczky báró útmutatásai alapján egy hatalmas karmesteri pálca beintésére hihetetlen fejlődés indult, lényegében ennek a hagyományaiból élünk ma. Azért lett ez a város annyira népszerű, mert elképesztő adottságokkal bír, gyönyörű történelemmel.

Mitől egyedi Budapest arculata?

Az a nagyvonalúság, amely urbanisztikailag Budapesten létrejött, olyan spirituális háttérrel bír, ami rabul ejt. Ez a szellemiség még az átlagembert is magával ragadja. Egy olyan embert pedig, aki ebben a városban él és dolgozik, és igyekszik a nagy építészpályákat is követni, pedig kimondottan felelősséggel terheli.

Van egy szellemisége Budapestnek, ez a szellemiség változatlan, nem tudtuk egyelőre még elrontani, bár mindent megtettünk.

Ez már az élhetőség?

Pontosan. Azért ne felejtsük el, az emberek még nincsenek annyira elromolva, mint a nyugat-európai városokban, ahol családok már nem szállnak föl a metróra két gyerekkel, hanem külön kocsiban utazik az anya az egyikkel és az apa a másikkal, mert félnek, egyszerűen más hangulata van már a városnak, nincs bizalma az egyik embernek a másikban. Ebben még naivak vagyunk. Én nem mondom, hogy hosszú távon Budapest meg fogja tartani ezt a befogadókészséget, de általában véve az emberek szerintem sokkal nyitottabbak. Nem tudom, meddig tart ez a turistaáradat-befogadás, de az biztos, hogy a város egyelőre jól reagál rá.

Megfogalmazható az, hogy mitől lesz élhető egy nagyváros? Mi az, amitől jó ott élni, lakni, dolgozni? Amitől szerethető?

Egy akusztikai szemponttal fogok élni. Ma nem tudjuk megmondani még épületfizikai szempontból, hogy mi az a terembársonyos hangzás, halljuk ösztönösen, de fizikailag nem tudjuk leírni. Vannak mutatók nyilvánvalóan, a tömegközlekedés, az egészségügyi ellátás, az, hogy hányszor vágnak át egy étteremben, hogy hány maffiózó taxis rohangászik. Ezekből össze lehet rakni egy Excel-táblázatot, de a lelkét egy városnak így nem lehet megközelíteni. Tehát

vannak materiális tényezők, és ebben Budapest nem áll rosszul, és vannak spirituális tényezők, amiben szerintem Budapest a világ egyik legjobb helye.

Ilyen miliő, amit Budapest megteremtett ezalatt a 140 év alatt, nagyon kevés helyen van.

Ez egy többoldalas cikk. Lapozzon!

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018