eur:
397.22
usd:
356.74
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin
Gőz száll fel a Datteln IV szénerőműből a németországi Dattelnben 2020. május 29-én. Az Uniper német energiavállalat azt tervezi, hogy üzembeállítja az erőművet május 30-án. Az Uniper korábbi anyavállalata, az E.ON düsseldorfi székhelyű áram- és gáztársaság fektette le az erőmű alapkövét 2007-ben. Környetvédők többször tüntettek az erőmű megépítése ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ez a korszak most tényleg véget ért

Véglegesen leállították hétfőn az utolsó brit szénerőművet.

A közép-angliai Ratcliffe-on-Soar település közelében lévő kétezer megawattos létesítmény bezárása azt jelenti, hogy Nagy-Britanniában csaknem másfél évszázada először nem termelnek áramot szénnel működő erőműben.

A világ első áramtermelő szénerőművét Nagy-Britanniában építették. A Holborn Viaduct nevű erőművet London belvárosában helyezte üzembe 1882-ben a világhírű amerikai feltaláló, Thomas Edison vállalata, az Edison Electric Light Company.

Az utolsó szénerőmű hétfői bezárásával 142 év után szűnt meg Nagy-Britanniában a szén használata kereskedelmi áramtermelésre. A most leállított létesítményben - amely 1967 óta üzemelt - működésének csúcsán háromezren dolgoztak, a hétfői utolsó munkanapon azonban az erőműnek már csak 170 alkalmazottja volt.

Az 1980-as években a Nagy-Britanniában előállított áram 80 százalékát szénerőművek termelték. Ez az arány 2012-ben már csak 39 százalék volt, a ratcliffe-i erőmű hétfői bezárásával pedig - a fejlett ipari gazdaságok alkotta OECD-térségen belül először - nullára csökkent.

A megújuló energiaforrások aránya ugyanakkor a brit kormány adatai szerint a 2010-ben mért 7 százalékról 2024 első felére 50 százalék fölé emelkedett.

Az utolsó mélyművelésű nagy-britanniai szénbányát - amely az észak-angliai Kellingley bányaipari komplexum része volt - már 2015-ben bezárták. Kellingley egy időben Európa legnagyobb mélyművelésű szénbányája volt, ahol a termelés csúcspontján kétezer bányász óránként átlagosan 900 tonna szenet küldött a felszínre.

A brit mélyművelésű szénbányászat felfutása az ipari forradalomtól az 1920-as évekig tartott. A két világháború között háromezer bányában 1,2 millióan dolgoztak.

Az ágazat leépülése azonban már évtizedekkel ezelőtt megkezdődött, és ez ellen 1984-ben, Margaret Thatcher konzervatív párti kormányának idején hatalmas, egy évig tartó sztrájkkal tiltakoztak a bányászszakszervezetek. Ez volt az utolsó ilyen méretű ipari tiltakozó megmozdulás Nagy-Britanniában.

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 30. 19:01
×
×
×
×