eur:
393.83
usd:
354.22
bux:
72720.29
2024. augusztus 28. szerda Ágoston
Nyitókép: Pixabay

Kreml: az európai fogyasztók érdekeit sérti Kijev

Súlyosan megsérti az európai fogyasztók érdekeit Kijev azzal a döntésével, hogy nem hosszabbítja meg az Oroszországgal kötött gáztranzit-megállapodást – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságíróknak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden jelentette be Kijevben, hogy Ukrajna nem fogja meghosszabbítani a 2024 végén lejáró gáztranzit-megállapodást Oroszországgal.

„Az ukrán fél efféle döntései nyilvánvalóan súlyosan megsértik az európai fogyasztók érdekeit. Azokét, akik továbbra is jobban garantált, gazdaságilag, az árparaméterek szempontjából megfizethetőbb orosz gázt akarnak vásárolni, szemben más árukkal, amelyek elsősorban, az Amerikai Egyesült Államokból érkeznek. Egyszerűen sokkal többet kell majd fizetniük, és ezáltal az iparuk kevésbé lesz versenyképes” – mondta Peszkov.

Zelenszkij közölte, hogy a tranzitszerződés lejárta után Ukrajna az EU-val közösen fog dönteni az orosz gáznak a területén keresztül Európába történő tranzitjáról. „Ami a más vállalatoktól eredő gáz szállítását illeti, ha továbbra is fennáll az érdeklődés egyes európai kollégáink részéről, akkor az EU-val közösen fogjuk megvizsgálni a kéréseiket” – fogalmazott az ukrán vezető.

A TASZSZ orosz hírügynökség emlékeztetett, hogy Herman Haluscsenko ukrán energiaügyi miniszter korábban kijelentette: hazája nem szándékozik a Gazprommal tovább üzletelni. Mint mondta, Ukrajna gázszállító rendszere az utóbbi időben a végsőkig meg volt terhelve, ami „bebizonyította, hogy képes jól működni tranzit nélkül is”.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök március elején még azt mondta, Kijev kész arra, hogy a szerződés lejárta után is folytassa az orosz gáz Európába történő tranzitálását a területén keresztül, bár nem szándékozik közvetlenül Moszkvával tárgyalni az üzletről. Smihal felvetette akkor, hogy a gázt az európai országok megvásárolhatnák, mielőtt az ukrán gázszállító rendszerbe pumpálnák, Ukrajna pedig ilyen módon technikailag európai gázt tranzitálna.

Címlapról ajánljuk
Az egyetemisták sokat spórolhatnak az albérleten és a kollégiumi díjon

Az egyetemisták sokat spórolhatnak az albérleten és a kollégiumi díjon

Önsegélyező pénztári számla nyitása esetén egyebek mellett kollégiumi vagy lakásbérleti díj is szerepel az elszámolható tételek között. Korponai Levente, a money.hu üzletágvezetője az InfoRádióban elmondta: maximum 150 ezer forint adó-visszatérítésre jogosultak az érintettek, ami havi 12 500 forinttal mérsékelheti az albérleti díjakat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.28. szerda, 18:00
Balogh Tamás
a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Hajózástörténeti Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×