eur:
390.72
usd:
358.59
bux:
72899.65
2024. július 18. csütörtök Frigyes
Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén működő olajtartálytelepen 2022. augusztus 15-én. Ide fut be a cseh olajimportot biztosító másik vezeték, az IKL csővezeték is. A telep tárolókapacitása 1 675 000 köbméter.
Nyitókép: Az orosz kőolajat szállító Barátság csővezeték fogadóállomása a csehországi Nelahozeves környékén 2022. augusztus 15-én. MTI/EPA/Martin Divisek

Leállt az orosz Lukoil olajszállítása Magyarországra

A Mol így egy fontos olajszállítójától eshet ezzel el.

Miután június elején Ukrajna újabb szankciókat vezetett be az orosz olajipari óriás, a Lukoil ellen, a héten a Mol számára olajat szállító vállalat előtt a Barátság kőolajvezetéket is elzárta – írja a VG.

Az Oilprice információi szerint azonban Magyarország Oroszországgal karöltve dolgozik a probléma elhárításán, mely lehetővé tenné az orosz olaj ukrajnai tranzitját.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden, miután az ENSZ New York-i ülésének margóján tárgyalt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel elismerte, hogy a Lukoil jelenleg nem szállít Magyarországra, ám dolgoznak a jogi megoldáson a probléma elhárítására.

A magyar gazdasági híroldal emlékeztet: a Fich Ratings májusban arról írt a magyar olajvállalat kapcsán, hogy a Mol idén ellátása mintegy 40 százalékát fedezi nem orosz forrásból és 2026-ra állhat készen az orosz készletek teljes leváltására. Ugyanakkor a vállalat nem zárta ki, hogy a későbbiekben is használ orosz olajat a piaci és szabályozói környezet függvényében.

A Mol nem kívánta kommentálni a történteket. A Marketnews információi szerint a Lukoil szállításait Szlovákia felé is leállították.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor súlyos veszélyre figyelmeztet

Orbán Viktor miniszterelnök hivatalos angol oldalán megjelent az a jelentés, amit Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének címzett az elmúlt hetekben megejtett, orosz-ukrán háború lezárását célzó egyeztetéseiről. Ebben amellett érvel a kormányfő, hogy az EU-nak új fejezetet kellene indítania, hogy megteremtse a feltételeket egy ideiglenes tűzszünethez és/vagy béketárgylások megkezdéséhez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×